Vid Järngårdens hästhagar nära Vreta kloster, där naturbruksgymnasiet ligger, finns redan tre elevhem med ett 60-tal platser. Nu kompletteras de med ytterligare två byggnader som ska ersätta de inackorderingslägenheter som skolan hyr av Stångåstaden i centrala Ljungsbro.
– De husen ska renoveras så vi blir husvilla till nästa sommar. Då har landstinget valt att uppföra två av de tre elevhem som det finns tillstånd till utöver de tre som redan finns som ersättning för dem. Det handlar alltså inte om någon utökning av antalet platser för boende, säger rektor Elisabeth Bringer Hallberg.
Kvar i Ljungsbro från om med nästa läsår blir eventuellt femton inackorderingslägenheter.
Kommer skolan att utnyttja rätten att bygga även det sjätte elevhemmet om några år?
– Troligen inte. De båda nya husen blir något större än de tre första, så med dem vi kommer upp i ungefär det antal platser som vi hade tänkt från början.
Vid skolstarten i höst har Vretagymnasiet 500-550 elever, vilket är ungefär lika många som under förra läsåret. Enligt Elisabeth Bringer Hallberg har söktrycket från gymnasieelever minskat något, men bland dem som söker är intresset störst för transportutbildningen. Däremot ökar antalet vuxenstuderande, som kan välja att vidareutbilda sig i lantbruk, skog eller hästhantering. Nytt för i år är möjligheten att välja bort en del ridmoment mot att lära sig köra travhäst i samarbete med Mantorps travbana.
Omkring en tredjedel av gymnasieeleverna har hittills valt möjligheten att bo inackorderade i närheten av naturbruksgymnasiet, antingen vid Järngården eller i Ljungsbro.
– Det är främst elever som går första och andra året på gymnasiet som är inackorderade. När eleverna kommer upp i ålder och tar körkort väljer många att pendla med bil från sina föräldrahem. För gymnasieelever är det egentligen bäst att bo kvar hemma, eftersom det kräver mycket ansvar och mognad av en tonåring att bo själv som inackorderad, säger Elisabeth Bringer Hallberg.