– Det är alldeles unika fynd, säger Göran Tagesson från Arkeologerna vid Statens historiska museer.
Tillsammans med sina kollegor skulle han övervaka schaktningen för de anslutande VA-ledningarna, var det tänkt. Det första spadtagen längs med husets östra sida vållade inga problem, men efter kröken ut under gårdsplanen tog det stopp.
Vid klosterhuset fanns uppenbarligen en rad andra ekonomibyggnader i sten, i århundraden gömda under ett jordlager på någon halvmeter eller så. Här måste andra grävmetoder ta vid.
– Vi har hittat stenmurar efter husgrunder från fyra-fem byggnader, säger Göran Tagesson, och resterna sträcker sig över hela gården.En del är tidigmedeltida, från klostertiden, annat är yngre. Närmast muren i öster kanske resterna efter den äldsta prästgården finns. Här har byggnaderna avlöst varandra.
Arkeologernas uppgift blev alltså en annan än att bara hålla koll på VA-grävningen.
Men var detta verkligen helt oväntade fynd?
– Självklart insåg vi redan innan att vi kunde räkna med vissa fynd här, men inte i den här omfattningen. Här finns mycket ny kunskap att hämta.
Nunnornas område, själva klostret i Vreta, är ganska väl utgrävt och studerat under årens lopp. Men den här delen med magasin, förråd, verkstäder och fähus är inte alls undersökt.
– Klostrens ytterområden och ekonomiområden har tidigare knappast undersökts i Sverige.
Och nu? Nej, det blir inga fortsatta undersökningar av lämningarna för tillfället. Schakten ska läggas igen och en gångväg anläggs över murresterna.
– Församlingen har inte mer pengar till undersökningar, konstaterar Bengt Leonardsson, projektledare.
– Vi har redan fått mycket ny information, konstaterar Göran Tagesson. Förhoppningen är att vi ska kunna göra ett forskningsprojekt av det här så småningom, med någon annan finansiering.
En sak är helt klar. Det kan varken grävas för vatten eller avlopp här. Kaffe ska det dock bli, kaféet får helt enkelt flytta på sig till det lilla röda stallet intill klosterträdgården.