Förfallen skola kan bli bostäder

Den gamla lantbruksskolan i Vreta Kloster har väntat länge på ny detaljplan. Nu kan det bli 300 bostäder.

Foto: Peter Jigerström

VRETA KLOSTER2015-06-10 08:00

Ägaren, Region Östergötland, är måttligt intresserad av att ha kvar det gamla skolområdet. Samtidigt finns det gott om intresserade köpare, men hittills har det gått trögt att få fram en ny detaljplan. Utan en sådan vet ingen om det går att bygga bostäder och därmed blir det svårt att veta vad området är värt i pengar.

Därför har tiden gått och de flesta byggnaderna stått tomma.

– Vi har väl egentligen velat bli av med det här ganska länge, säger Reine Sundell.

Han är fastighetschef på Region Östergötland (som landstinget numera heter) och därmed den som ansvarar för husen. Reine Sundell har full förståelse för att det tar tid att ta fram en detaljplan. Däremot är han missnöjd med att kommunen inte ens velat starta planeringen – förrän nu.

– Vi har tyckt att man kunde ha dragit igång det här för flera år sen, säger han.

Orsaken till att det dröjt är att hela området Ljungsbro och Berg fått en ny översiktsplan. Det arbetet inleddes hösten 2010 men det dröjde ända till januari 2015 innan den färdiga planen antogs av kommunfullmäktige i Linköping.

Under åren som gått har de flesta lokalerna stått tomma. Undantaget är maskinhallen som kanalbolaget hyr och en lokal som Linköpings kommun hyr för ett dagis.

Eftersom översiktsplanen nu är antagen har Region Östergötland lämnat in ett nytt förslag på hur området skulle kunna bebyggas. De har då skissat på att behålla de båda huvudbyggnaderna – det är de gamla skolhusen med lärosalar. Elevhemmen runt omkring blir då sannolikt rivna och ersatta av flerbostadshus med runt 300 bostäder.

Orsaken till att huvudbyggnaderna ska sparas är att dessa anses ha högt kulturmiljövärde. De ritades av arkitekt Nils Tesch och stod färdiga 1955.

Under onsdagen väntas samhällsbyggnadsnämnden säga ja till att processen drar igång. De väntas då säga ja till begäran om planprövning.

När det beslutet är fattat kan Region Östergötland börja leta efter en köpare som sedan kan delta i planeringen.

– Vi har våra sjukhus att ta hand om och därför är vi angelägna om att någon annan tar hand om det. Här kanske någon exploatör kan komma in och hitta någon temporär lösning. Något som kan fungera under tiden fram till att detaljplaneprocessen är färdig, säger Reine Sundell.

Enligt samhällsbyggnadskontoret bör området kunna rymma ett omsorgsboende, de föreslår också att det byggs i etapper så att utbyggnad av skolor också hinns med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!