Volkswagen: Fanns risk för gasläckage

Gasdrivna bilar av märket Volkswagen Touran har haft problem med genomrostning och risk för gasläckage. Men bilen som var inblandad i tisdagens explosion hade inte lämnats in på verkstad.

5 maj 2015 11:21

Volkswagen har skickat tekniker till Linköping för att undersöka den aktuella bilen.

– Vi ser otroligt allvarligt på det inträffade och skickade omgående en tekniker till Linköping för att undersöka vad som inträffat. Tur i oturen är att föraren verkar ha klarat sig med lindriga skador, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Group Sverige.

Enligt Volkswagen går det ännu inte att slå fast vad som orsakade explosionen i Linköping. Företaget medger dock att det har funnits problem med vissa gasdrivna Touran och Passat. Den aktuella bilen hade inte tagits in på verkstad för byte av gastankar.

– Det vi vet är att bilen av någon anledning inte besökt en auktoriserad Volkswagen-verkstad för byte av gastankar. Vi har haft en sådan aktion på vissa årsmodeller av gasdrivna Touran och Passat med start 2012, eftersom det fanns en risk för genomrostning med gasläckage som möjlig följd, säger Marcus Thomasfolk och fortsätter:

– Då uppmanades ägare av aktuella gasbilar brevledes vid två tillfällen att ta kontakt med en auktoriserad verkstad för kontroll och byte av tankarna. Av 939 gasdrivna Touran har 906 bilar åtgärdats.

Den aktuella bilen har enligt Volkswagen inte servats på auktoriserad verkstad sedan 2010.

– I den typen av service ingår alltid som rutin en kontroll av gastankarnas skick.

Enligt Marcus Thomasfolk är händelsen i Linköping mycket ovanlig.

– Såvitt jag vet är det första gången något liknande inträffar i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
FREDRIK QUIST