Volvo Personvagnars vd Fredrik Arp är pressad. Inte mycket går Volvos väg.
Frågan är om Volvos storvarsel räcker.
Vi får genomföra det här under hösten, sedan får vi se var vi står i början på 2009, säger han.
Volvo Personvagnars förlust blev 900 miljoner kronor första kvartalet i år. Den låga dollarkursen har gjort att intäkter rasat och kostnader för produktion och råvaror ökat. Dessutom har Volvo stora problem att sälja på den viktiga USA-marknaden.
Vi har svårt att se någon hjälp i omvärlden de senaste två månaderna i förhållande till första kvartalet, säger Fredrik Arp till TT i samband med ett seminarium i Almedalen.
Det som har hänt sista tiden är att problemen med råmaterial snarast ökat, i synnerhet på stål. Samtidigt kan man konstatera att den amerikanska marknaden har gått från oerhört besvärlig till ännu värre. Och i Europa tror jag att konjunkturförloppet går åt fel håll.
Hur Volvo PV har hanterat dessa svårigheter visar sig när bolaget presenterar resultatet för andra kvartalet den 24 juli.
Veckan efter midsommar varslade Volvo 2 000 personer, varav 1 200 i Sverige. Om det kommer att räcka eller inte beror väldigt mycket på hur olika faktorer utvecklar sig, säger Arp, och nämner konjunktur, kostnad på råmaterial och priser.
Ett ytterligare problem för Volvo är att anpassa sina bilar till de nya utsläppsregler för bilar som just nu förhandlas i EU. Enligt förslaget ska tillverkarna ner till i genomsnitt 130 gram per kilometer till 2012. Volvos modeller ligger långt över den nivån, medan franska och italienska tillverkare inte har lika mycket att göra för att nå målet.
Arp oroar sig för att regeringen vill driva på snabbare och styra den svenska marknaden med skatter och subventioner, som han säger.
Om man för snabbt ändrar förutsättningarna, då får man en annan konsumtion. Om man gör det för snabbt, då tappar vi mycket volym och det i en situation då vi redan har det svårt och får mindre pengar att utveckla ny teknik för, säger Arp.
2005 var Sveriges största exportprodukt Volvo XC 90. I dag är den ingen kassako längre.
Vi kan inte utveckla åtta motorer, tio bilmodeller och sex växellådor för 100 miljarder kronor på tre år, säger Arp om att omställningen tar tid.
Näringsminister Maud Olofsson (c) gav inga löften till Arp på seminariet i Visby. Hon påpekade att det finns ett hårt konsumenttryck vad gäller miljövänligare bilar.
Vi har inte straffat ut svensk industri för att vi haft koldioxidskatt, påminde hon också.