Vänsterpartiet uppger att regeringen och samarbetspartierna är på väg att bli överens om sänkta skatter för småföretagen. Skattesänkningen på omkring en miljard kronor väntas senast 2006.
Det får stora fördelar. Jag tror att man kommer att anställa mer folk, och det ger också incitament till att ha ett visst antal anställda, säger riksdagsledamot Per Rosengren (v), till TT.
Skattelättnaderna för fåmansbolagen sker genom avsteg från de så kallade 3:12-reglerna. Dagens regler anses krångliga och tillväxtfientliga. Reglerna avgör hur mycket ägaren får ta ut som kapitalinkomst med skattesats på 30 procent och hur mycket som beskattas som lön, med en skattesats på upp till 58 procent. Reglerna finns för att inte ägarna till fåmansbolag ska få mycket lägre skatt på sina inkomster än vanliga löntagare.
Regeringen tillsatte i juni tre utredare och enligt Rosengren tänker dessa sig en modell där fåmansföretag med ett visst antal anställda, som tillsammans får ut en viss lönesumma och där också företagaren tar ut en viss lön, ska "ramla ur 3:12-systemet".
Det ska ske genom att allt som utöver lönesummorna tas ut ur bolaget ska kapitalbeskattas i stället för lönebeskattas.
Då kan företagaren ta ut det och sätta in i andra verksamheter, vilket skapar fler jobb och främjar tillväxten, säger Rosengren.
Han uppger att funderingarna går mellan att antalet anställda ska vara 7-10, och att den lönesumma ägaren ska ta ut ska motsvara 10-15 basbelopp.
Enligt Rosengren har en miljard kronor avsatts för förändringen och han hoppas att förändringen kan finnas med i höstbudgeten i september, och att den kan träda i kraft vid årsskiftet.
Rosengren är övertygad om att Svenskt Näringsliv hoppar på tåget.
Organisationen Företagarnas vd Gunvor Engström, som representerar 80 000 småföretagare, ser fram emot skattesänkningar för landets småföretagare. Men än vågar hon inte jubla.
Det återstår att se hur det ser ut och att det på allvar också gynnar företag med få anställda.