Pagrotsky: "Nya tekniken sparar en miljon per kvä...

VISBY2005-09-20 00:00

Det säger utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky till Corren. Pagrotsky följde under måndagen den gotländska övergången till digitala sändningar. Gotland blev det första området i Sverige som släckte ner den gamla tv-tekniken, helt till förmån för den nya.

Men varför ny teknik? Duger inte den gamla, har åtskilliga licensbetalare undrat till och från.

Frågan har förstås mött Leif Pagrotsky många gånger.

Ny teknik behövs

-- Vi började tidigt med digital tv-teknik i Sverige men vi drar ut på processen så att vi slutar senare än en hel del andra länder. Vi är ingen experimentverkstad men det hör inte till Sveriges självbild att vara sist med ny teknik, säger Leif Pagrotsky som är mycket klar över att ny teknik behövs.

-- Vi sparar en miljon i teknikkostnader varje kväll med den nya tekniken. Det är inte rimligt att vi med skattepengar skall hålla på och subventionera gammal svindyr teknik. Pengarna kommer i ökad utsträckning att gå till program än till gamla rostiga maskiner, säger landets utbildnings- och kulturminister.

Det handlar om 300 miljoner som "sparats" när digital-tv-övergången är helt genomförd i Sverige år 2008. Till dess körs gammal och ny teknik parallellt

Konsumenten får betala

Christina Jutterström, vd för SVT, påpekar dock att det inte är pengar som kommer Sveriges Television till del förrän år 2013. SVT har lånat upp pengar för att, i samarbete med Teracom, bekosta den nya tekniken.

Leif Pagrotsky pressas på frågan om inte pengarna kunde användas till gratis digitalboxar. Som det nu är kostar boxarna runt 700 kronor.

-- Men vad skulle då de säga som skaffade boxar för flera år sedan? Alla teknikskiften, som införande av TV2 och färg-tv, har bekostats av den enskilde. Vi har ingen tradition att över skattsedeln subventionera teknikskiften, säger Leif Pagrotsky.

Det han gärna framhåller är att den markbundna, digitalt-tv-tekniken är långt billigare än annan teknik. Och att 99,8 procent av Sveriges befolkning skall nås av signalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om