Linköpingsexamen ger hög lön

Det är stora skillnader i inkomst beroende på var en person tagit sin högskoleexamen. Tio år efter examen kan det skilja över 100 000 kronor, visar en undersökning som akademikerorganisationen Saco gjort. Linköpingsstudenterna hade efter tio år de näst bästa lönerna efter studenterna från Uppsala.

VISBY2002-07-11 12:12

Saco har jämfört löneutvecklingen under 1990-talet för samtliga akademiker, omkring 17 000, som tog examen 1990.

Redan första året skilde det omkring 30 000 kronor i årslön mellan den som tog examen i Göteborg och den som utbildades i Dalarna eller Kristianstad.

Under decenniets sista år ökade löneskillnaderna till 104 000 kronor. Högst löner hade då Uppsalastudenterna med en genomsnittsinkomst på 313 100 kronor, följt av Linköpingsstudenterna med 307 600 kronor. De som hade examinerats i Gävle hade löner på i snitt 209 100 kronor.

Lönerna har kontrollerats 1991, 1995 och 1999 och hela tiden ligger de gamla lärosätena Göteborg, Uppsala, Stockholm, Linköping och Lund i topp.

I botten på löneligan parkerar Halmstad, Trollhättan/Uddevalla, Jönköping, Kristianstad och Gävle.

Det kan finnas flera orsaker till de stora löneskillnaderna, påpekar man på Saco. En är att många akademiker som utbildats på de mindre skolorna valt att stanna i regioner som allmänt har lägre löner än storstäderna. Det räcker dock inte för att förklara löneskillnader av den här storleken, säger Anna Ekström, ordförande i Saco.

- Jag trodde att det skulle vara skillnader, men inte att det var så här stora.

Saco för fram två andra förklaringar i sin rapport. Den ena är att arbetsgivarna är osäkra om kvaliteten på en del lärosäten och därför betalar akademiker därifrån lägre löner. En annan förklaring är helt enkelt att utbildningarna på en del håll är sämre.

Skärpning

- Det här kanske är ett resultat av att det skiljer i kvalitet, men det kanske också beror på arbetsmarknaderna är olika runt högskolorna. Den viktigaste slutsatsen av vår rapport är att det här måste undersökas mer noggrant och det är en uppgift för högskolorna själva, säger Anna Ekström.

Anna Ekström vill inte dra slutsatsen att alla nya högskolor är sämre än de gamla och att det senaste decenniets utbyggnad gått för fort. Hon hoppas dock att rapporten får effekter på flera håll.

- Den kan leda till att arbetsgivarna skärper sig, det kan leda till att kvaliteten höjs och att studenterna väljer mer aktivt. Jag är inte särskilt rädd för konsekvenserna och skulle vara mycket mer orolig om vi dolde den här informationen som är jättebra för studenterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om