”På Stora Karlsö finns Östersjöns största koloni med sillgrisslor. Drygt 9 000 par häckar här.
I månadsskiftet april-maj lägger honan sitt enda ägg direkt på berget. Det kan verka chansartat på en smal klipphylla 40 meter ovan marken, men äggets form med ena änden mycket spetsigare än den andra gör att det rullar runt sin egen axel när det får en knuff.
Den vill ha fisk, främst skarpsill som föräldrarna hämtar ibland miltals ut till havs. Men att flyga fram och tillbaka kostar i längden alldeles för mycket föräldraenergi. När ungen är omkring tre veckor gammal övertygas den med lock och pock att hoppa ner från hyllan, och simma med ut till fiskevattnen där hanen fortsätter att mata ungen”.
Jonas Sjöstedt är i berättartagen. Det blev en fullträff att ladda upp med ringmärkning av sillgrisslor ett dygn innan talet i Almedalen. Han undervisar oss om dessa alfåglar, som under ett par dagar har trängt bort alla politiktankar på sådant som vinster i välfärden, en tredje pappamånad och larmande PISA-rapporter.
Jonas Sjöstedt skriver ovanligt nog sina tal själv, påverkad av anglosaxiska talare. Han satt i EU-parlamentet mellan 1995-2006 och lät sig inspireras av britterna, som alltid talade utan manus.
Vad gör dem så bra?
– Det handlar om tradition, hur man tacklar ämnet i skolan och ett tuffare debattklimat i underhuset så att man härdas. En genomsnittlig svensk riksdagsman skulle nog få problem där, ha ha.
Du kallar dig demokratisk socialist. Vad lägger du i det begreppet?
– Demokratin ska också gälla i ekonomin. Att man har trygga jobb, att man har fast anställning, att man kan våga säga ifrån till sin chef, att man har inflytande över sitt arbete. Att den avgörande makten över samhällets utveckling ligger i demokratiska beslut, inte hos kapitalägare. Men det räcker inte med att bara vara socialist i dag man måste vara grön också.
Är du det då? I vardagen? Källsorterar du hemma?
– Ja, vi sorterar det vi kan, papper, glas, metall, batterier och lampor. Tyvärr har vi ingen insamling av biologiskt avfall.
Du har fört fram dina åsikter om vinster i välfärden i alla tänkbara sammanhang. Har Vänsterpartiet blivit ett enfrågeparti?
– Nej, långt ifrån. Men I valet 2010 var det många som inte kopplade ihop Vänsterpartiet med en enda konkret fråga och det var förstås inte bra. Välfärdsfrågan är bra för att den verkligen berör människans vardag. För mig hänger vänsterpolitik och feminism ihop. Ta pensionen till exempel. Det är inget tvivel om att många har det knapert, och de flesta av dessa är kvinnor. Så reformer som gör det bättre för dem med lägst pension – det är feminism.
I så fall är väl Jimmie Åkesson och SD feminister. De vill ju sänka skatten på pensionen.
– Problemet för Åkesson blir att förklara varför han röstade för det jobbskatteavdrag som har gett pensionärerna högre skatt. Det har vi inte gjort så där tycker jag att han har en del att stå till svars för.
Men är det inte ett klassiskt vänsterpolitiskt krav att ge lättnader för dem som har minst?
– Jo, det är det och det är vårt mål att göra det. Men jag menar att Åkesson inte är trovärdig här. Han snackar om att beskatta bankerna, men han har varit med och sänkt skatter för bankerna. Han tycker att det är orättvist att pensionärer har högre skatt. Men han har varit med och genomfört det i verkligheten.
Kan du tänka dig att störa ett torgmöte med SD och Jimmie Åkesson genom att bua under talet?
– Nej, absolut inte. Jag tycker det är förkastligt. Det är bra att demonstrera mot rasism men man har aldrig lov att stoppa eller störa någon annans möte. Själv trivs jag bättre bland sillgrisslorna.
Naturintresset är stort, historieintresset likaså.
– Ni som bor i Öster- och Västergötland är omgivna av fantastiska platser och katedralen i Linköping är magnifik. Kanske att ni skulle slå lite mer på stora trumman för att fler ska hitta dit. Och politiken på 1500-talet var minst lika spännande som den är i dag.
I förra riksdagsvalet så fick Vänsterpartiet 5.6 procent av rösterna, en liten minskning jämfört med valresultatet 2006.
– Det har fört med sig att vi nu är väldigt tydliga med att vi vill ha en röd-grön regering utan borgerliga partier. Man får inga borgerliga ministrar med stöd av vänsterpartiet. Det är en stor fördel, det ger väljarna möjlighet att inte bara välja mellan två block utan också kunna lägga tyngden där man tycker det är viktigt.
Vänsterpartiet är berett att bilda regering med S och MP. De vänsterpartister som kan komma ifråga som regeringsmedlemmar har fått tid att förbereda sig. Man kanske kan säga att de har gått i politikerskola.
Apropå skola. Vilken av Jan Björklunds skolreformer är viktigast?
– Tanken på en lärarlegitimation är bra, men reformen genomfördes onödigt hastigt. Jag brukar kalla Björklund för politikens Lucky Luke, han som skjuter snabbare än sin egen skugga. Med den skillnaden att Luke träffar målet medan Björklund missar, vi behöver mer genomtänkt skolpolitik.
Vad skiljer denna valrörelse från dem från 2006 och 2010?
– Plånboksfrågorna diskuteras inte lika mycket. I år har vi en mer idépräglad valrörelse. Frågor som feminism, klimat, antirasism är jättestora när man kommer ut i landet. Det, liksom frågor om segregation, är frågor med enorm sprängkraft.
Beror segregationen i ytterområden som Skäggetorp ytterst på det fria skolvalet?
– Nej, segregationen beror främst på ekonomiska klyftor, arbetslöshet och brister i bostadspolitiken. Men helt klart är att kommersialiseringen av skolan med vinstintresse och skolval ökar segregationen. Vi vill att skolan ska vara lika bra oavsett stadsdel och att elever med olika bakgrund ska mötas i skolan.