"Hela samhället curlar 90-talisterna"

Vad är 90-talisterna för en generation egentligen? Och hur ska de hanteras på jobbet?

Karin Remmerfelt på Operasystems, Mats Uddin, regiondirektör, ungdomsombuden Amanda Ramidh och Narek Habo samt biträdande professor Anders Parment.

Karin Remmerfelt på Operasystems, Mats Uddin, regiondirektör, ungdomsombuden Amanda Ramidh och Narek Habo samt biträdande professor Anders Parment.

Foto: Ulrik Svedin

Visby2016-07-06 16:28

Anders Parment, biträdande professor i marknadsföring vid Stockholms universitet, har nyligen givit ut en bok om olika vinklar kring 90-talister. Han anser att den generationen curlas väldigt hårt, men att den också har många goda sidor. Det var fullsatt vid seminariet i Almedalen med en diskussion mellan Opera Systems HR-manager Karin Remmerfelt, Östergötlands regiondirektör Mats Uddin, Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist, och Linköpings två ungdomsombud Amanda Ramidh och Narek Habo. Anders Parment visade en bild av en utbildningskatalog från en högskola.

– Designa din egen utbildningskatalog -- vinn studentlägenhet. Det är inte bara föräldrar som curlar 90-talisterna, det är även samhället. Vi har gått från att vara glada för att komma in på en utbildning till att man kan hoppa av och på när man vill. Det finns alltid mer utbud än efterfrågan. Och det skämmer bort människor.

Utredningar visar att 90-talister ofta vill ha jobb som betyder något för samhället. Offentlig sektor spås bli populär. På en sak skiljer sig 90-talisterna ordentligt, enligt Parment:

– De vill inte främst tjäna pengar och resa runt med jobbet. De vill vara hemma med sin familj.

90-talisterna har vuxit upp med sociala medier och snabb respons. Varje generation tycks ha sin bra eller dåliga sida på jobbet. Mats Uddin var öppen och berättade om hur han tyckte:

– Det är en generation som vill ha dialog i överflöd. Det blir mycket samtal om helhetsförståelse. Det lilla du gör just här kan få betydelse längre bort och först när man förstår den kedjan är man på samma nivå. Alla vill ha dialog med chefen men här vill man att allt ska hända exakt nu. Annars går man någon annanstans.

Fredrik Törnqvist höll inte med:

– Jag tycker att dialog är bra. Det är viktigt att det inte blir hierarkiskt. Jag blir bättre som chef om jag får veta vad folk tycker, sa han.

Och Anders Parment hade förstås en förklaring:

– Det är nog bara att gilla läget, det där med att människor är otåliga. De har vuxit upp med att allt händer direkt. Så var det inte förr. Unga ska göra det de känner för just nu. Samhället har förändrats. Det är inte konstigare än att andra generationer har andra värderingar.

Opera systems Karin Remmerfelt berättade att de jobbar mycket med så kallad employer branding, i princip trivsel på jobbet för att bli attraktiv arbetsgivare. Bland annat genom ett lekrum med pingisbord och att man alltid tar av sig skorna på kontoret.

Linköpings två ungdomsombud hade flugits in från Linköping till Visby för att delta i den här debatten. När de slutligen kom till tals så höll de med om väldigt mycket av det som sagts. Men Amanda Ramidh sa ifrån:

– Sluta med daltandet! Det kan bli för mycket feedback. "Åh, vad roligt att du är här, vad duktig du är!" för saker som är ganska självklara.

Narek Habo nyanserade det en smula efteråt.

– Man vill självklart ha beröm. Men man vill också veta vad man kan göra bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!