Förslag om finanspolitik före valet

Visby2003-07-08 10:57

Det pågår inga förhandlingar med de borgerliga partierna om finanspolitiken, säger finansminister Bosse Ringholm.

Samtidigt flaggar han för att regeringen ska lägga förslag om en tuffare politik före EMU-omröstningen.

På socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby förklarade finansminister Bosse Ringholm bestämt att det inte pågår politiska förhandlingar med LO eller de borgerliga partierna om hur finanspolitiken skulle se ut om Sverige tar det sista steget in i EMU-samarbetet.

Det finns ett växande intresse för att stärka stabiliseringspolitiken och det är jag väldigt glad för. Men det finns ingen överenskommelse och det förekommer inga förhandlingar i frågan, sade Ringholm till TT.

Samtidigt är det klart att regeringen är bekymrad över de usla opinionssiffrorna inför folkomröstningen. Regeringen har i EMU-frågan inte heller med sig LO i båten. Enligt LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin för LO samtal med Göran Persson om en mer aktiv finanspolitik, som skulle göra att LO kan uttala sig mer positivt om EMU.

Bosse Ringholm antyder att regeringen förbereder en presentation av en ny och aktivare finanspolitik inför folkomröstningen. Förhoppningen är att det ska stärka ja-sidan i kampanjens slutskede.

Det är viktigt att när vi går till folkomröstning den 14 september att vi också fått redovisat hur en stabiliseringspolitik ser ut, sade Ringholm vid seminariet.
Vi är öppna för en diskussion med alla som har synpunkter på våra förslag. Vi tror att de förslagen är viktiga för att underlätta ett svenskt inträde i den gemensamma valutan.

LO har tidigare krävt bland annat ett höjt överskottsmål i budgeten, ett krav som flera borgerliga partier nu anslutit sig till. LO kräver också större budgetmarginaler för åtgärder som ska stärka sysselsättningen.

Ringholm anser inte att det är ett problem att finansministern kommer att tvingas sköta kampen mot inflationen vid en euroanslutning, eftersom Riksbankens makt över räntan flyttar till Europeiska Centralbanken i Frankfurt. Ringholm kommer inte att tveka att till exempel höja skatterna inför ett val om konjunkturläget kräver det.

Det viktiga är att man ser till det långsiktiga resultatet. Om man inte vågar göra rätt saker, därför att det är val om hörnet, så tror jag att man lurar sig själv.

Vänsterpartiet hävdar att Göran Persson bryter mot reglerna för regeringssamarbetet om det förs diskussioner om finanspolitiken med de borgerliga partierna. Men den invändningen avfärdar Ringholm.

Det är struntsnack, det pågår inga förhandlingar. Och det vore väl en konstig form av censur om partierna inte får redovisa sin syn på finanspolitiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!