Finansminister Anders Borg täpper till två kryphål i skattesystemet. För pengarna som dras in ska bolagsskatten sänkas 2009.
Om han har råd vill han även höja brytpunkten för statlig skatt från 28 800 till 30 300 kronor.
Regeringen vill gå vidare med ett tredje steg i jobbskatteavdraget och begränsa den statliga skatten. Exakt hur det ska gå till bestäms i höstens budget. Just nu är ett förslag med olika alternativ ute på remiss.
På moderaternas ekonomiska seminarium i Visby sade Borg att han föredrar en "enkel höjning av brytpunkten" framför att ändra skattesatser.
I det förslag som är ute på remiss höjs brytpunkten från 28 000 kronor till 30 300 kronor.
En normal löntagare inom LO, TCO och betydande Saco-grupper bör på längre sikt betala kommunal skatt och i mycket begränsad utsträckning statlig inkomstskatt, säger Borg efter seminariet.
En annan nyhet är att bolagsskatten sänks från 28 till 25 procent vid årsskiftet. Det kostar 12 miljarder kronor och finansieras genom att två kryphål i skattelagstiftningen täpps till.
Dels handlar det om skatteplanering som sker internt inom koncerner, där ränteintäkter redovisas i skatteparadis samtidigt som ränteutgifter dras av i Sverige. Statskassan beräknas gå miste om 7 miljarder kronor om året på dessa så kallade räntesnurror.
Dels handlar det om handelsbolag som ska stoppas från att göra avdrag för interna försäljningar av fastigheter.
Vi har inget som helst intresse av att öka skatterna för bolagen och därför ska de återbördas, säger Borg.
Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström är ordentligt skeptisk till att staten verkligen får in de 7 miljarderna från räntesnurrorna.
Det är inte alls säkert att företagen tar hem pengarna, säger Bäckström.
Han har förståelse för att finansministern vill täppa till möjligheterna att göra tveksamma skatteupplägg, men ogillar förslaget.
Det här är ett riktigt dåligt förslag. Det slår blint mot många olika transaktioner som är högst legitima i näringslivet. Det kan inte de stora företagen leva med, säger Bäckström.
Men Borg håller inte med.
Det här är ränteavdrag inom koncerner som inte kan motiveras affärsmässigt. Det är inte ränteavdrag generellt vi ger oss på, säger Borg.
Bolagsskattesänkningar har tidigare inte varit någon högt prioriterad fråga. Men i söndags krävde fp-ledaren Jan Björklund sänkt bolagsskatt när han talade i Visby.