Affärsidén är egentligen inte ny, home-parties för plastprylar, smink och kläder har funnits länge. Men här är affärsidén annorlunda: Charlotta Söderpalm och Liselott Carlsson erbjuder inte linnedukarna och servetterna i första hand. Det är dukningen och servettbrytningen de lär ut, gratis och lättsamt.
-- Prova nåt nytt, låt dig inspireras, säger Charlotta Söderpalm. Det bjuder vi på. Vi vill att folk ska upptäcka glädjen i att ha det vackert omkring sig.
Linelis började verksamheten i november, och de har varit med på ett par marknader och haft ett antal visningar före jul.
Under visningarna reagerar de nylärda servettbrytarna på två helt olika sätt, berättar Liselott Carlsson. En del tycker det är jättekul och börjar genast vika servetter. Andra blir helt förfärade och säger "Nej! Inte ett måste till ... Jag använder hellre pappersservetter, så slipper jag tvätta".
-- Som om några servetter vore så svåra att tvätta, säger Liselott och ler. Men det finns inga måsten. Inspirationen bjuder vi på i alla fall.
Linelis är en del av Contact Center i Boxholm AB, en koncern som säljer callcenter-tjänster i Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Polen, men dessutom ett växande utbud av litauiska produkter som sågverk, badtunnor, cyklar och nu alltså linne.
-- Jag fann en linnefabrik med 800 anställda som bara väntade på att få sälja sina produkter, berättar koncernchefen Morgan Sehlstedt. De behövde marknadsföring och säljkanaler. Så jag anställde Charlotta och Liselott för att driva det här. Förhoppningsvis kan de knoppa av till ett eget dotterbolag så småningom.
Charlotta Söderpalm och Liselott Carlsson är fulla av framtidstro. Charlotta hade syateljé i Linköping i många år, samtidigt som hon skötte ekonomi och administration på en datafirma. Sedan jobbade hon med ekonomiskt rådgivning. Liselott jobbade på Biltema innan hon sökte till logistikprogrammet i Norrköping, en kvalificerad yrkesutbildning.
-- Jag var arbetslös ett tag, berättar Charlotta, när jag fick tips om det här företaget i Boxholm. Jag är ensamstående med två barn, bor i Vikingstad och kan inte pendla till Boxholm -- men det handlade ju inte om det. Idén lät förstås spännande, men det var för stort och jag sa nej ... Då kom jag att tänka på Liselott, mamma till en klasskompis till min dotter. Kanske vi kunde göra det tillsammans!
Liselott föll inte alls pladask för idén.
-- Nej, nej. Men jag tänkte att jag kan väl kolla vad det här är för nåt, egentligen. Och så åkte vi till Boxholm och pratade, och så åkte vi hem och räknade -- och insåg att det här kunde faktiskt vara möjligt!
Det är Liselott som har ordning på allt, säger Charlotta. Det är Lotta som är den kreativaste, säger Liselott. De har lite olika bakgrund och erfarenheter och tycker att de kompletterar varann bra.
-- Vi har sett att konceptet fungerar. Vi har lärt oss massor, allt från hur man fotograferar till reklambroschyrerna till hur man dukar upp till en julmarknad, säger Charlotta. Och sånt som att det tar mycket längre tid att få produkterna levererade än vi trodde. Vi tyckte att vi beställde tidigt, men dukarna och servetterna kom inte till oss förrän dagen före första marknaden ...
Just nu är Charlotta och Liselott inne i ett intensivt rekryteringsskede. Det är nämligen inte de som ska sköta visningarna i framtiden, utan ett gäng linnekonsulenter som ska sälja på provision. Om ett år hoppas de ha 40--60 säljare över hela Sverige.
-- Visserligen är vi anställda och har månadslön, men vi driver det här projektet som ett företag, berättar Charlotta. I framtiden kommer vi att stå för utbildning och coachning, administration och inköp. Nu ska vi åka och titta på fabriken, som är den största linnefabriken i Litauen. Sedan ska vi planera för framtiden.