"Vi måste få rimliga löner"

Det ljöd av ilskna visselpipor i Vikingstad i går eftermiddag. Kommunalanslutna dagbarnvårdare, fritidsledare, vaktmästare och kokerskor demonstrerade för att visa sitt missnöje med att arbetsgivaren inte vill förhandla för att få slut på strejken.

Lönerna måste höjas om man ska kunna rekrytera kompetent personal för att sköta barn, äldre och sjuka, menade Sara Eliasson, Magnus Svärdsjö, Marie-Louise Johansson och de kommunalarna och sympatisörer som möttes i en demonstration i Vikingstad på tisdagen.

Lönerna måste höjas om man ska kunna rekrytera kompetent personal för att sköta barn, äldre och sjuka, menade Sara Eliasson, Magnus Svärdsjö, Marie-Louise Johansson och de kommunalarna och sympatisörer som möttes i en demonstration i Vikingstad på tisdagen.

Foto:

VIKINGSTAD2003-05-16 05:30

- Det är tråkigt att man måste strejka. Det vill ingen egentligen. Men vi måste få rimliga löner, var den allmänna uppfattningen i demonstrationståget.

"Ett rimligt krav: En lön att leva på" och "Bra och rättvisa löner" var några av budskapen på plakaten.

En av plakatbärarna var Marie-Louise Johansson som arbetar på Äppelbackens dagis. Hon är besviken och arg, menar att arbetsgivaren Kommunförbundet hittills inte velat förhandla med Kommunal, och tycker att det är dags att lönerna för de kommunalanställda höjs.

- Det handlar om framtiden, vem som ska vilja jobba inom vård och omsorg, säger hon.

Marie-Louise är kommunalare sedan 1980. Hon har barnskötarutbildning, har tidigare arbetat i skolan och tjänar nu efter 25 år 17 000 kronor. En lön som är lägre än många andra yrkesgruppers ingångslöner.

Fritidsledarna Magnus Sjösvärd och Sara Eliasson, som också är uttagna i strejk, tjänar tusenlappen mindre.

- Det är dags att börja lönesätta de här grupperna på rätt sätt, anser Magnus Sjösvärd.

Varför vill Kommunförbundet inte betala vad ni kräver?

- Jag tror att vi är för många. De tycker att det blir för mycket pengar, säger Marie-Louise.

En annan teori är rädslan för att andra yrkesgrupper ska följa efter med samma krav. Men det kan Kommunalmedlemmarna inte ta hänsyn till, menar Marianne Malmgren som arbetar på Alkottens förskola. Hon håller med Marie-Louise Johansson om att det gäller framtiden.

- Inga ungdomar kommer att välja de här yrkena. De vet vad deras föräldrar har i lön, säger Marianne, som befarar att vården och omsorg blir genomgångsyrken för unga i väntan på en plats på högskolan, utlandsstudier eller ett mer välbetalt jobb så som delar av restaurangbranschen ser ut idag.

Marie-Louise Johansson, Magnus Svärdsjö, Sara Eliasson och Marianne Malmgren har svårt att säga vilken lönesumma som skulle vara rimlig för en kommunalare. Det beror på erfarenhet, ålder och andra saker.

- Men så småningom måste våra löner ligga på samma nivå som industriarbetarnas. De tjänar flera tusen kronor mer än vi, säger Marianne Malmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om