Ungdomar låg bakom snögubbeattentat

Ett gäng tonårspojkar misstänks ha byggt den snögubbe som i söndags skadade ett X 2000-tåg i Vikingstad.Polisen och Banverket ser mycket allvarligt på det inträffade.

Foto:

VIKINGSTAD2008-01-07 00:00

- De som gjorde det här har haft en jädra tur. De kunde lika gärna ha blivit påkörda. Det är livsfarligt och förbjudet att befinna sig på spåret, säger Gunnar Bohlin på Banverkets presstjänst.

X 2000-tågen dundrar förbi stationsområdet i Vikingstad i en hastighet av 200 kilometer i timmen.

I söndags kväll skadades ett tåg med 300 passagerare på väg från Malmö till Stockholm när det körde in i en snögubbe som byggts på spåret ett tiotal meter söder om perrongen.

Utrustningen för automatsstopp slogs sönder, tåget kunde inte köras snabbare än 80 km/h och var i Stockholm 1 timme och 30 minuter senare än planerat.

Banverket anmälde händelsen. Brottsrubriceringen är sabotage.

På måndagen började polisen sitt utredningsarbete och redan på eftermiddagen hade det givit resultat.

- Vi har 4-5 namngivna ungdomar som är misstänkta för att ha gjort det här. Vi är ganska säkra på att vi hamnat rätt även om vi ännu inte hunnit höra dem, säger närpolischef Håkan Stenbäck.

Ungdomarna är, enligt Stenbäck, 14-16 år unga.

I ett första skede fanns misstankar om att stenar försåtligt gömts i snögubben.

Stenbäck tillbakavisar den uppgiften.

- Det kan ha varit så att småsten följt med men det verkar inte som någon placerat dem där med flit.

Men att bara befinna sig på spåret och bygga en snögubbe är illa nog enligt Stenbäck och Gunnar Bohlin på Banverket.

- Egentligen spelar det inte så stor roll om det rörde sig om sten, snö eller is. Bara det att det finns föremål på spåret när tåg kommer i så hög hastighet medför risk för urspårning, kommenterar Gunnar Bohlin.

I måndagens tidning larmade en insändarskribent i Corren om busliv vid stationen i Vikingstad under jullovet - om ungdomar som kastat smällare på varandra och sprungit över spåren.

Gunnar Bohlin bekräfar dessa uppgifter.

- Vår driftsledning har fått in rapporter om svårigheter och problem där den senaste tiden.

Polisen har dock inte varit inkopplad och Vikingstad är inte en av de tolv områden i kommunen där kyrka, skola och föreningar samverkar i trygghetsarbete för att försöka sätta stopp för buslivet.

- Vikingstad har hittills varit förskonat från den typen av problem. Skulle de uppstå rekommenderar jag en trygghetsgrupp. Jag tror på att goda krafter samverkar och polisen kan inte vara överallt, kommenterar Stenbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om