Stort motstånd mot 3G-master

Över 300 personer i Vikingstad har skrivit på en namninsamling mot att det lilla samhället har så många 3G-master. Protestlistorna har överlämnats till byggnadsnämndens och miljönämndens politiker i Linköpings kommun.

Det tar tid att samla fakta, sätta sig in i utredningar och forskning och ringa samtal för att påverka. Men Irene Schander har bestämt sig för att hon ska orka protestera mot 3G för människors hälsas skull. Bild: JEPPE GUSTAFSSON

Det tar tid att samla fakta, sätta sig in i utredningar och forskning och ringa samtal för att påverka. Men Irene Schander har bestämt sig för att hon ska orka protestera mot 3G för människors hälsas skull. Bild: JEPPE GUSTAFSSON

Foto:

VIKINGSTAD2004-09-14 09:42

-- Vi tyckte att de tog emot oss väldigt bra och verkligen lyssnade på det som vi sa, säger Irene Schander, invånare i Vikingstad.

Hon har administrerat protestlistorna som legat för påskrift i ortens affär och hos frisersalongerna. Totalt har 338 Vikingstadbor satt sitt namn på listorna.

Nu har Irene Schander, i sällskap med andra 3G-motståndare, besökt teknik- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Gösta Gustavsson (c) och miljönämndens ordförande Per Svensson (c) för att överlämna listorna och framföra sin syn på 3G-utbyggnaden.

-- Det är för många master här. Så många behövs inte. Och de är riktade rakt mot bostäder, skolor och dagis. Vi måste tänka på vad vi utsätter våra barn för, säger Irene Schander.

Överkänslig för el

I Vikingstad sitter flera antenner och mindre master på taket till Odals magasin och strax intill järnvägen.

Antennerna på Odalmagasinet monterades i december.

Irene Schander tillhör sedan länge de personer som lider av elöverkänslighet. För tio år sedan lät hon elsanera hela familjens bostad. Långsamt avtog besvären och hon började känna sig bättre. Hjärtklappningen, oron i kroppen, koncentrationssvårigheterna och aggressiviteten klingade av.

I december förra året observerade Irene Schanders make att antennerna monterats på Odalmagasinet. Han sa ingenting till hustrun för att se om hon skulle känna av dem eller inte.

Allt kom tillbaka

Några veckor senare togs antennerna i bruk. Och Irene Schander berättar hur åkommorna hon tidigare lidit av kom tillbaka.

-- Man får som vibrationer i kroppen, orken rinner av en, man blir aggressiv, beskriver hon.

Ändå bor Irene Schander inte direkt granne med antennerna och masterna. Hon oroas över de människor som gör det.

Irene Schander understryker att hon inte tillhör de personer som vill bromsa utvecklingen.

-- Det är viktigt att säga. Men vi måste ju fundera över vad det är vi gör, innan vi genomför det, anser hon.

Viktig miljöbalk

Med överlämnandet av protestlistorna ville Irene Schander få ansvariga politiker att inse att de måste sätta sig in i miljöbalken ordentligt, som talar om försiktighetsprincipen (att inte bygga eller införa något innan man vet säkert hur det påverkar människor och naturen). Hon vill också att politikerna väger barns och vuxnas hälsa mot de kommersiella intressena som 3G-utbyggnaden innebär.

På träffen med politikerna deltog också Claes Tegenfeldt, som länge engagerat sig i elöverkänslighet och kritiserat utbyggnaden av 3G-systemet.

Var går gränsen?

Han ser elöverkänsliga som en varningssignal för samhället.

-- Var går gränsen mellan de som är friska och de som blir sjuka? Vi talar mycket om gränsvärden. Men hur påverkas vi av den strålning som ligger under och långt under gränsvärdena? sa han provocerande under ett föredrag i Vadstena förra året.

Ger sig inte

Irene Schander tänker inte ge sig i frågan om för många master. Hon hänvisar till Sollentuna kommun och berättar att där har man släckt ned vissa 3G-sändare, med bibehållen täckning. Ett bevis för att masterna är för många.

Nu samlar hon namnunderskrifter även i Mantorp. Där har hon barn och barnbarn och där finns master.

-- Folk har ringt till mig och sagt att det är bra att jag orkar göra det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om