Mer barnförvaring än lärande

Barnomsorgen i Linköping går med underskott och nu ska cheferna för förskolorna komma med förslag på åtgärder. Möjligheterna att barngrupperna kommer att öka oroar förskolepersonalen.

Det går inte att klämma in fler barn i förskolan och fortfarande förvänta sig god kvalitet. Det säger förskolelärarna Marianne Malmberg och Robert Haake i Vikingstad, som protesterar mot förslaget att överskrida maxgränsen. Barnen Adam Brandes (t v), Alice Fagerström, Viola Kanon och David Jonsson är mest koncentrerade på lek.

Det går inte att klämma in fler barn i förskolan och fortfarande förvänta sig god kvalitet. Det säger förskolelärarna Marianne Malmberg och Robert Haake i Vikingstad, som protesterar mot förslaget att överskrida maxgränsen. Barnen Adam Brandes (t v), Alice Fagerström, Viola Kanon och David Jonsson är mest koncentrerade på lek.

Foto:

vikingstad2002-12-04 05:56

Planeringen för att få budgeten år 2003 att gå ihop pågår för fullt.

Förskoleverksamheten för barn mellan 1 och 5 år går med underskott och ett sätt att komma tillrätta med underskottet är att utöka barngrupperna med 8 procent över maxgränsen.

Enhetscheferna i kommunen har nu fått i uppdrag att utreda vad detta skulle innebära för deras verksamhet.

-- Men det här är bara teoretiska diskussioner, inget är sagt ska genomföras i dagsläget. När enheterna har lämnat in sina åtgärdsplaner måste politikerna ta beslut om vad som ska göras, det här är inget vi kan besluta om på tjänstemannanivå, säger Ann Tollbäck, biträdande utbildningschef i Linköping.

Oro på förskolorna

Men förslaget har redan skapat stor oro bland förskolepersonal.

På Alkottgatans förskola i Vikingstad anser personalen att gränsen för hur många barn de kan ta emot redan nu är nådd. Där går idag 45 barn, så mycket som maxgränsen tillåter.

-- Med fler barn kommer vi inte att kunna bedriva den verksamhet som kommunen vill att vi ska göra och som finns fastställd i läroplanen. Det gäller lärande, att utveckla varje barns intresse, ge trygghet och ha tid för varje barn. Det hinner vi knappt nu! Det handlar mest om barnförvaring, säger Marianne Malmberg.

"Informell" avdelning

På Alkottsgatans förskola finns i teorin två avdelningar, men på grund av ett ständigt ökande barnantal finns numera även en tredje, informell, avdelning med 16 barn i gruppen. För att få plats med dem har de gjort om det gemensamma lekrummet.

Ett av personalrummen har i sin tur gjorts om till lekrum, i strid med fackets åsikter.

Men det går inte att lösa på något annat sätt, förklarar personalen.

-- Vår chef gick med på det därför att det skulle vara en tillfällig lösning. Men jag tror inte att det kommer att bli mindre barn framöver. Vikingstad är ett populärt barnfamiljsområde och många står i kö för en plats på förskolan här, säger förskoleläraren Robert Haake.

För barnen innebär det att det är svårt att hitta en lugn vrå. Det blir också svårare för personalen att tillgodose barnens olika val, eftersom de ofta inte är tillräckligt många för att vara på flera ställen.

På förskolan finns 6,3 heltider.

Mitt på dagen arbetar åtta personer samtidigt, men på morgonen och eftermiddagen händer det att en person har hand om 16 barn.

"Vi mår dåligt"

-- Vi mår dåligt av det här. Vi har folk som är på väg att bli utbrända. Vi känner också en stor otillfredsställelse i arbetet eftersom vi inte kan göra det vi vill göra, säger Marianne Malmberg.

Personalen på Alkottgatans förskola ställer sig frågande till varför kommunen inte har byggt ut förskolan i tid.

De nya reglerna med maxtaxa och allmän förskola som nu träder i kraft har varit kända sedan länge.

Birgitta Ståhl (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger dock att beslut om att bygga ut förskolan i kommunen togs redan år 2000.

-- Det är olika överklaganden som har fördröjt processen. Men vi hoppas att en förskola i Ekängen ska stå klar i mars nästa år och ytterligare fler under 2003, kommenterar Birgitta Ståhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om