Krossade vindskydd - igen

Stationen i Vikingstad har utsatts för skadegörelse flera gånger de senaste månaderna. Rutor på väderskydden krossas och det kostar kommunen tiotusentals kronor.

Foto:

VIKINGSTAD2007-03-01 00:00

Sen årsskiftet har väderskydd förstörts fyra-fem gånger. Senast hände det troligtvis natten till torsdag, då flera av rutorna i två av väderskydden slogs ut.

- Så fort vi får reda på det faxar vi direkt till glasmästaren och får entreprenören att sopa upp. Det är viktigt så ingen gör sig illa på glassplittret, säger Håkan Bornmark, kommunens driftsingenjör.

Vill ha öppna skydd

Att sätta upp en ny ruta kostar cirka 5 000 kronor, så en ordentlig omgång på väderskydden kan alltså gå på flera tiotusentals kronor. Sammanlagt kostar skadegörelsen på kommunens alla väderskydd 150 000 - 200 000 kronor per år.

- Det har funnits förslag på att byta till väderskydd av plåt, men vi vill gärna ha öppna, belysta skydd så länge som möjligt, så folk kan känna sig säkra. Många tycker det är obehagligt att bli instängda i ett plåtväderskydd, säger Håkan Bornmark.

Väderskydden är tillverkade av ett särskilt slags glas, ett säkerhetsglas. Det ska göra att hela rutan ramlar ut om den går sönder, för att undvika flisor som sitter kvar, och som folk kan skada sig på.

Lagret tog slut

- Men det finns de som får en kick av att slå sönder rutorna, eftersom det ger ett slags "puffeffekt". När man slår sönder den så puffar den till, som en liten explosion, innan glaset rasar, säger Håkan Bornmark.

Det kan dröja ett tag innan det kommer upp nytt glas i Vikingstad, för i den senaste skadegörelsen, i mitten av februari, gick sju rutor, och då tog lagret slut hos glasmästaren.

Varje ruta polisanmäls av kommunen, men hoppet att få tag på någon skyldig är litet.

- De gör det ju inte öppet, när någon ser. Som alla andra brott krävs ju bevis eller vittnen, säger Håkan Bornmark.

Varumärket skadas

Östgötatrafiken har egentligen inget med väderskydden att göra, men de är ändå bekymrade.

- Det är ju vårt varumärke som skadas och stationerna är förknippade med oss. Gemene man vet ju inte om att det inte är vi som äger dem, säger Sylvia Rydström, informationschef på Östgötatrafiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om