Folåsa: 16-åringen hade varit hotfull tidigare

Under tisdagen hålls rättegången efter övergreppet på Folåsa, där en kvinnlig anställd utsattes för rån, misshandel och sexuellt ofredande när hon ensam hanterade en intagen ungdom. 16-åringen hade varit hotfull tidigare, visar dokumentation.

Folåsa behandlingshem har 115 anställda och ett 60-tal vikarier som arbetar med ungdomarna. Hemmet har numera fem avdelningar för pojkar och flickor.

Folåsa behandlingshem har 115 anställda och ett 60-tal vikarier som arbetar med ungdomarna. Hemmet har numera fem avdelningar för pojkar och flickor.

Foto: Maja Kullered

Vikingstad2020-08-17 18:00

– Hot och våld mot personal ökar, och vi kan se kopplingar mellan hot och våld och ensamarbete, säger Frida Strandberg Landin, ordförande i fackförbundet Sekos nationella klubb för anställda inom Statens institutionsstyrelse.

undefined
Efter överfallet rymde 16-åringen på ett tåg och den anställda fick gå till fots tillbaka till Folåsa behandlingshem.

Hon menar också att Folåsa-hemmet i Vikingstad har brister i sitt säkerhetsarbete. Arbetsmiljöverket beslutade i juni om föreläggande med hot om vite på 100 000 kronor mot Folåsa, där ett av kraven gäller säkerhetsrutiner.

Vi har tidigare rapporterat om incidenter på Folåsa behandlingshem, ett av 34 behandlingshem som drivs av Statens Institutionsstyrelse (SiS). Hemmen tar emot ungdomar för vård mot riskfyllt beteende, psykiska problem, kriminalitet och missbruk. Folåsa har 115 anställda och ett 60-tal vikarier.

I april utsattes en kvinnlig anställd för en gisslanliknande situation när hon följde en intagen 16-åring på promenad utanför behandlingshemmets område, där personalens larmtelefoner inte har täckning. Den 16-årige killen åtalas nu för att han under promenaden ska ha tagit strypgrepp på kvinnan och tvingat henne att ge ifrån sig sin privata mobiltelefon och överlämna koder till bankkonto och swish. Han ska ha tafsat på henne, hotat att våldta henne och uttalat hot mot kvinnans anhöriga.

I en rapport till Arbetsmiljöverket skriver Folåsas ledning att 16-åringen under dagen vistats på avdelningen. Det står: ”Han har under denna vistelse inte uppvisat något beteende som tyder på att han planerade att avvika och utöva våld mot personal.”

I polisens förundersökning kring händelsen vittnar flera personer om en konflikt tidigare samma dag där 16-åringen försökt komma åt en anställds arbetsnycklar och telefon. Den anställde beskriver i förhör att 16-åringen ställt sig i vägen för honom då han skulle lämna rummet. Det framgår att det beslutats att byta personal för promenaden ”då annan personal inte fungerade” med pojken. Den kvinnliga anställda fick uppdraget. Det bedömdes att ingen mer behövde följa med.

I förhör framkommer att 16-åringen ska ha sagt till kvinnan under promenaden att hennes kollega borde veta bättre än att bråka med honom, och att det nästa dag skulle finnas en död man för tidningarna att skriva om.

Sekos klubbordförande Frida Strandberg Landin var för några år sedan facklig förhandlare för medlemmar på Folåsa. Hon säger:

– Folåsa har haft en bristfällig skyddsorganisation. De håller på att bygga upp den. Men det kan vara en förklaring till att det varit flera våldsamma händelser där, de har inte haft bra rutiner kring hot och våld.

Peter Håkansson, institutionschef för Folåsa, tillbakavisar kritik om bristande säkerhetstänkande.

– Jag tycker att vi är bra på det i förhållande till de ungdomar vi har här, säger Peter Håkansson.

Har ni ändrat något i ert arbetssätt efter incidenterna under vintern och våren?

– I grunden har vi inte ändrat något. Men när sådant händer blir man ju alltid extra uppmärksam.

undefined
Folåsa behandlingshem har 115 anställda och ett 60-tal vikarier som arbetar med ungdomarna. Hemmet har numera fem avdelningar för pojkar och flickor.

Ensamarbete förekommer fortsatt på Folåsa. Peter Håkansson säger att Sekos krav på förbud för ensamarbete skulle innebära att ungdomar på SiS-hem skulle få klart färre aktiviteter, då mer personal skulle bli upptagen.

– Det är också bara ett fåtal aktiviteter som inte fungerar när man arbetar ensam, säger Peter Håkansson.

Vid varje aktivitet en intagen ungdom ska delta i görs en riskbedömning, beskriver Håkansson. Den 16-åring som gjorde sig skyldig till överfallet hade enligt honom skött sig bra i flera månader.

I polisförhör framgår att han samma dag försökt ta arbetsnycklar och telefon från en anställd och hindrat denne att lämna ett rum. Varför skrev ni inte det till Arbetsmiljöverket?

– Det uppfattades nog som att det var lite mer på skoj, att det inte var något allvarligt försök från hans sida. Jag har inte alla detaljer men som jag minns det var det lite trams kring det och han skrattade bort det hela, säger Peter Håkansson.

Polisens förundersökning visar att 16-åringen tidigare varit hotfull. Vid en konflikt i januari blev han fysiskt omhändertagen av en anställd. Till annan personal uttalade han senare att han hade för avsikt att ”göra kaos” på den anställde och hotade även dennes anhöriga. I tingsrättsförhandlingen åtalas 16-åringen även för detta, där åklagaren vill få honom dömd för olaga hot och misshandel.

Ungdomar startade upplopp

Som vi tidigare berättat utbröt ett upplopp på Folåsa i januari då en grupp ungdomar hotade personal och misshandlade en anställd. Avdelningens personal såg sig tvingad att låsa in sig i ett kontor och tillkalla polis, medan ungdomarna slog sönder inredning. Polisens regionala insatsstyrka och medlare kallades till behandlingshemmet. Polisen har utrett händelsen men eftersom ingen kunnat peka ut vilken ungdom som begått vilka handlingar, har utredningen lagts ned.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!