Flygdrama i Vikingstad

Ett mindre flygplan, med beteckningen PA 18, hamnade bredvid det provisoriska flygfältet vid Vikingstad kyrka och havererade.

Foto: Mikael Svensson/arkivbild

Vikingstad2018-06-05 21:49

Räddningstjänsten och polisen larmades vid 20.55 på tisdagskvällen om en flygincident i Vikingstad, där det finns ett provisoriskt flygfält.

Personen som larmade räddningstjänsten berättar att han landade med en gyrokopter – en luftfarkost som ser ut som en helikopter men fungerar mer som ett vanligt flygplan –  strax efter det lilla planet. Han vet inte vad som gick fel, men konstaterar att det lilla planet hamnade vid sidan av fältet och slog i en buske.

Strax därefter såg han att två personer kom ut oskadda och försökte då blåsa av räddningsarbetet.

Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral kopplades snabbt in på ärendet.

– Det var ett litet plan, PA 18, som hamnade utanför stråket och havererade, säger Mats Rinman, assisterande räddningsledare vid Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral.

Han berättar att de samlar in uppgifter vid haverier och lämnar sedan informationen vidare till Statens haverikommission som gör haveriutredningar.

Mats Rinman berättar att flygplanet skadades vid haveriet, men han vet inte hur omfattande skadorna är.

Niklas Nyrén, operatör vid Räddningstjänsten Östra Götaland, berättar att de är där för att kontrollera att om flygbränsle läckt ut och om de kan hjälpa till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!