25 år som företagare i goda råd

I kontorshuset i Vikingstad finns en rymlig kurslokal som används flitigt av Torbjörn Lovang och hans medarbetare för fortbildning och genomgångar, inte minst av EU-frågor. BILD: CHRISTER ELDERUD

I kontorshuset i Vikingstad finns en rymlig kurslokal som används flitigt av Torbjörn Lovang och hans medarbetare för fortbildning och genomgångar, inte minst av EU-frågor. BILD: CHRISTER ELDERUD

Foto:

VIKINGSTAD2005-12-19 00:00
Lovanggruppen är sedan många år ett etablerat begrepp iLantbrukssverige. Lovang Lantbrukskonsult AB, med kontor i Vikingstad,har 145 kontrakterade lantbruksföretag som kunder. De flesta finns ivästra Östergötland även om kundkretscirkeln vidgats även tillSörmland, Närke och Mälardalen.
Riktad intensivrådgivning

Privat lantbrukarrådgivning fanns inte för 25 år sedan. TorbjörnLovang var i varje fall först i Östergötland, och antagligen i Sverige,med sin idé om riktad intensivrådgivning.

Det hela började på ny-året 1981. Torbjörn hade skickat ett säljbrevtill 800 lantbrukare. 300 visade intresse för privat rådgivning ochTorbjörn kontrakte- rade 50, kärnan i Lovanggruppen.

Kundgruppen har växt med åren liksom företaget som nu har nioanställda. Sex är agronomer liksom Torbjörn Lovang själv. Kontoret harallt sedan starten funnits i Vikingstad, numera i en egen ägd fastighetsom från början var en bilhall. Kurslokalen, som används flitigt,rymmer 50 personer.

Produktion och ekonomi

Grunden för Torbjörn Lovangs verksamhet har alltid varitproduktionsrådgivning och driftsekonomi. Men det som kan kallas"kompletterande syssel-sättningar" har framstått som något av enspecialitet. Torbjörn Lovang har varit skicklig på att finna ochutveckla nya affärsidéer.

-- Bonden har fem grundförutsättningar. Han har mark, byggnader,maskiner, kanske anställda och han har kapital eller har möjlighet attskaffa kapital. Det gäller också att se vilka resurser som finns inomfamiljen, säger han.

Antalet lantbruk och lantbrukare har stadigt minskat.

-- Men jordbrukssektorns betydelse för den totala sysselsättningenfår i dag inte den uppmärksamhet den förtjänar, anser Torbjörn Lovang.

Blivande energiproducent

Han tror starkt på lantbruket som en kommande energiproducent: dethandlar till exempel om att göra fordonsbränsle av oljeväxter, etanolav spannmål och att utnyttja små vattendrag för kraftproduktion.

-- Jag tror att etanolproduktionen kommer att byggas ut kraftigt.Västvärlden vågar inte vara beroende av en instabil råoljetillgång

-- Energiproduktion fanns inte alls med i bilden för 25 år sedan ochingen talade om bränsleförbrukning. Nu är läget ett helt annat,konstaterar Torbjörn.

-- För 25 år sedan fanns inga datorer. I dag är bonden över lag väldigt datakunnig och många fixar sin egen bokföring.

-- Världen har krympt och nästan alla kan språk. Det är lätt atthitta kunskap men svårare att sortera informationen, påpekar Torbjörn.

"Den europeiska gemenskapen" var något mycket diffust för ett kvartssekel sedan.

-- Då kunde ingen gissa att dagens EU skulle komma att få så stor påverkan på jordbruksnäringen, säger Torbjörn Lovang.

Ständigt EU-frågor

Han arbetar ständigt, inte minst med EU-frågor.

-- Jag gillar att jobba och det är svårt att låta bli. Det är himla roligt att leta möjligheter, säger han.

Takten har knappast mattats med tiden.

-- Han har varit likadan i alla år, säger hustrun Gunnel som också arbetar i företaget.

-- Men jag skulle vilja gå ner på heltid, säger Torbjörn Lovang somfyllt 61. Det kan bli möjligt om sonen Ulrik, nu lantbruksrådgivare påHushållningssällsakept i Halland, kliver in aktivt i företaget hemma iVikingstad.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!