Svenneby gård på Vikbolandet ligger i framkant i Norrköpings kommun då man under mars månad tar en biogasanläggning i drift. Den kommer generera el konstant och producera mer på årsbasis än vad gården förbrukar.
– När vi är igång är det bra med ett högt elpris, för då kommer vi leverera ut el på nätet, säger Patrik Leo, som äger Svenneby gård tillsammans med sin fru Ann-Sofie Leo.
Anläggningen drivs med gödsel från gårdens mjölkkor och köttdjur. Gödseln pumpas via rör från djurstallarna till en rötkammare och Jerry Beccau som är teknik-ansvarig på Svenneby förklarar i korta drag hur det fungerar.
– I rötkammaren ruttnar gödseln och det bildas gas som förbränns i ombyggda dieselmotorer. De driver i sin tur generatorer som generar el, berättar Jerry Beccau.
Svenneby gård har sedan 2021 en stor solcellsanläggning på den hundra meter långa maskinhallen. De tillhörande batterierna kan även användas för den el som produceras i biogasanläggningen och den lagrade energin jämnar ut toppar i elförbrukningen på gården.
– Vi kommer totalt att producera mer el än vi gör av med och leverera ut någonstans runt 100 000–150 000 kWh per år.
Efter processen i rötkammaren lagras gödseln en tid för att sedan som brukligt användas som gödning i jordbruket. Patrik Leo säger att kvävehalten ökar en aning i processen vilket betyder att den blir mer effektiv och att det därmed växer bättre, vilket är en fördel då gödning har ökat i pris.
Hur stor investering är det?
– Hela investeringen har varit ungefär 8,5 miljoner kronor och då är inte vårt eget arbete inräknat. Vi har gjort det mesta själva. Markarbetet med all grävning och gjutningen av betongplattan till exempel, säger Patrik Leo.
Han tror att anläggningen kan vara betald inom en tioårsperiod men det beror naturligtvis på elpriset. Gården har sökt och kommer få ett stöd på 65 procent av investeringen från Klimatklivet när anläggningen är i drift. Klimatklivet är ett statligt stöd som syftar till att med fysiska investeringar minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Stödet är delfinansierat av medel från EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU. Klimatklivet har sedan starten 2015 fördelat 13,7 miljarder kronor till kommuner, organisationer och företag enligt Naturvårdsverket.
– Vi hade fått svårt att få ekonomi i en så här stor investering utan att få det här stödet. Vi är den första gården i kommunen som har en biogasanläggning på det här sättet, säger Patrik Leo.
Biogasanläggningen på Svenneby är anpassad storleksmässigt efter hur mycket gödsel som djuren på gården producerar.
– Vi har 90 mjölkkor och 180 ungdjur. Det plus några köttdjur så totalt tre hundra ungefär. Vi är under medel idag i antal kor som mjölkgård.
Med satsningen på biogas-anläggningen förbinder sig gården ekonomiskt att ha djur som kan producera gödsel. Att övergå till spannmålsodling finns inte som alternativ. Svenneby är idag ensam kvar som mjölkgård i Häradshammars socken sedan granngårdarna Sänkdalen och Hagelösa har slutat med mjölkkor.
Vad är nästa steg i gårdens utveckling?
– Det finns planer, det är en enorm investering. Men vi håller på att titta på att bygga ut och ha 240 mjölkkor totalt. Jag vet inte när det kan bli, men det finns med planerna, säger Patrik Leo.