Det är företaget Svea Vind Offshore som står bakom planerna, som går under namnet Långgrund 1 och Långgrund 2. De innefattar två vindkraftparker med sammanlagt 198 verk i Östersjön utanför Södermanlands och Östergötlands kust.
För Östergötlands del innebär det att de 350 meter höga vindsnurrorna placeras 12, 6 kilometer från Arkö och 13,1 kilometer från Bergön utanför Arkösund.
– Visst blir de synliga för de som bor vid kusten och i vissa fall kommer de att höras. Men vi vet av erfarenhet att motståndet är betydligt större innan ett bygge än när driften väl är igång, säger projektledare Per Edström och fortsätter:
– Dessutom är vindkraft i grunden något positivt för många och ett måste för att ställa om till en hållbar energiförsörjning.
Bedömningen är att uppförandet kommer att kosta någonstans mellan 50–80 miljarder kronor, baserat på kostnadsbilden för havsbaserad vindkraft idag.
Planerna är långtifrån nya. Redan när företaget startade sin verksamhet 2015 pekades området ut som lämpligt för vindkraft. Men förfarandet tar tid.
Just nu har företaget nyligen haft samrådsmöte med berörda instanser, som länsstyrelsen, kommuner, Havs- och vattenmyndigheten med flera. Därefter ska de inkomma med synpunkter. Företaget för också samtal med Försvarsmakten som har motsatt sig förslaget.
I sommar kommer en hel rad studier att genomföras. Bland annat ska inverkan på djurlivet undersökas liksom bottenfloran, påverkan på yrkesfisket och en rad andra faktorer. Företaget ska även skapa visualiseringar över hur parkerna kan komma att se ut.
– De som bor vid kusten och har önskemål om varifrån visualiseringar ska göras kan kontakta mig, säger Per Edström.
Boende och allmänheten kommer att få inkomma med synpunkter på projektet, men först i ett senare skede.
Parkerna beräknas producera cirka 15 TWh el per år, vilket motsvarar behovet hos 2,5 miljoner villor som använder i genomsnitt 6 000 kWh årligen. Och de beräknas leda till hundratals lokala och regionala arbetstillfällen.
Enligt en rapport från Industriella utvecklingscentra, IUC, innebär etableringen av 50 vindkraftverk till havs 14 årsarbeten under projekteringsfasen, 95 årsarbeten under byggnationen, 62 årsarbeten för drift och underhåll och 27 årsarbeten för "andra tillväxtfaktorer". De planerade parkerna innebär ungefär fyra gånger så många verk.
– Sen går det så klart inte att fyrdubbla antalet arbetstillfällen rakt av, men det kommer definitivt bli betydligt fler.
Östgötakommunerna följer ärendets gång och har deltagit i samråden, men det är först efter att ärendet har prövats i Mark- och miljödomstolen som de kommer att lämna in sina synpunkter.
– Blir det grönt ljus där får vi ta ställning till om det strider mot andra av kommunens intressen, säger Anders Svedberg, stadsbyggnadsstrateg på Norrköpings kommun.
Norrköping har en översiktsplan för vindkraftsutbyggnad och i den finns gröna, gula och röda områden. De gröna är de som anses mycket lämpliga för vindkraft, de röda anses som direkt olämpliga. Det aktuella området är gulmarkerat.
– Det betyder att lämpligheten måste utredas, men det blir först i ett senare skede.
Aline Eriksson, tillförordnad samhällsbyggnadschef i Valdemarsvik, ser med spänning fram emot visualiseringarna av vindkraftparken.
– De är ovärderliga för att få en bild av hur den kommer att påverka våra medborgare.