Förra veckan berättade vi om att kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) tog ett eget beslut om att kommunen tillfälligt ska avbryta samarbetet med Niclas Adler och Synthesis Analytics AB. Det gäller arbete med detaljplanen för Marviken, där Niclas Adler planerat för ett omfattande bygge. Stjernkvist hänvisade bland annat till att det framkommit "graverande uppgifter om företaget och dess företrädare".
Vad som avsågs ville han dock inte utveckla. Men enligt Folkbladet handlar det om hemligstämplat material om Synthesis Analytics AB som kommunen har överlämnat till Säkerhetspolisen. Sekretessgrunden är, enligt Folkbladet, "rikets säkerhet" och "landets försvar".
Niclas Adler säger sig inte förstå varför Säkerhetspolisen ska vara inkopplad.
– Jag har inte fått någon information om vad det kan vara för "graverande uppgifter". Jag vet att det tidigare har skrivits en hel del om mina kopplingar till Kina genom de företag i Hong Kong jag varit engagerad i, men de uppgifterna var redan kända när Synthesis Analytics AB förvärvade Marviken. Dessutom har Försvarsmakten och andra inblandade myndigheter godkänt köpet i samband med att förvärvstillståndet gavs.
Han tillägger:
– Efter köpet har mina kinesiska engagemang snarare minskat. Jag äger i dag bara tre holdingbolag i Hong Kong, som jobbar med investeringar i asiatiska teknologibolag. Och hur många andra företag i Sverige jobbar inte med Kina? Varför särbehandlas jag?
Men i ditt fall handlar det om att du förvärvat ett före detta kärnkraftverk på ett strategiskt område?
– Ja, men samtliga berörda myndigheter har ju bedömt att vi var lämpliga köpare.
Den gångna helgen skrev Niclas Adler en ett brev till Lars Stjernkvist, där han efterlyste svar på varför inga frågor ställts till honom innan beslutet om att avbryta samarbetet togs. Niclas Adler hade på tisdagsförmiddagen inte fått andra svar än det han läst sig till i media.
– Där säger Stjernkvist först att det inte rörde sig om ekonomi (skulder till kommunen, reds. anmärkning) och i nästa artikel att det rör sig om varningssignaler om ekonomi, så det är inte helt lätt att följa med i turerna. Men Synthesis Analytics har inte längre skulder till kommunen om och bolaget har gjort en överenskommelse med samhällsplaneringskontoret om att betala för alla tjänster i förväg.
Du har figurerat i andra sammanhang där det inte gått så bra ekonomiskt. I Halltorp på Öland, till exempel, där hela projektet stannade upp och där kritiken mot hur det skötts inte lät vänta på sig?
– Jag är en av ägarna, men inte drivande i projektet. Den drivande investeraren blev sjuk och projektet bromsades upp. Jag kan förstå att det kan skapa frågor och oro, men man måste sätta projektet i sitt sammanhang. Det är ett destinationsprojekt med ett värdshus och ett hotell, som påverkats väldigt hårt av coronapandemin som alla andra företag gjort i den branschen.
Men bortsett från de förklaringarna är det ändå en satsning som inte fungerat och som kan ge signaler om er ekonomi?
– Företaget bakom Halltorpsprojektet är i rekonstruktion, vilket innebär att vi som ägare tar vårt ansvar i att säkerställa att alla fordringsägare skall få betalt för sina tjänster. Är det så att Lars Stjernkvist känner oro för det här hade han kunnat kontakta mig för ett samtal.
Har du inte själv funderat på att ringa?
– Nej, det är hans ansvar att höra av sig.