Tog renoveringspaus i dyrtider: "Det bästa beslut vi tagit"

Fyra år, två förhållanden. I fjol tvingades dessutom Martin Granberg och hans sambo att pausa husrenoveringen på grund av för höga priser. "Det är nog många som fastnar i projekten", säger Martin. Men nu lever drömmen vidare i 1800-talshuset.

Martin Granberg står i det kök där det gick att se rakt ut igenom väggarna när renoveringen startade.

Martin Granberg står i det kök där det gick att se rakt ut igenom väggarna när renoveringen startade.

Foto: Ulf Stråhle

Vikbolandet2024-06-27 09:00

Nyheten i korthet

  • Martin Granberg och hans sambo tog beslutet att pausa renoveringen av sitt 1800-talshus i Kuddby på Vikbolandet på grund av höga priser under 2023.
  • Granberg, som dokumenterar renoveringen på Instagram, har gjort det mesta av arbetet själv, men lejde ut vissa delar som timmerarbete och våtrum.
  • Trots ekonomiska utmaningar, förväntas huset vara inflyttningsklart våren 2025 och Granberg skulle "alla dagar i veckan" påbörja ett liknande projekt igen.

Martin Granbergs Instagramkonto "Bakom stockarna" med 362 följare har blivit något av en öppen renoveringsdagbok. Här kan han själv gå tillbaka och få perspektiv och motivation när det känns som allt står still. Eller en dokumentation på hur, när och var han står i byggprocessen.

– Ibland dyker det ändå upp personer som följt oss som frågar hur det går med renoveringen, säger Martin Granberg ute i Kuddby Gröngata 1, som är tomtens adress på Vikbolandet.

Det var han och hans dåvarande sambo som köpte 1800-talshuset med stora renoveringsbehov 2020. Framåt hösten gick paret isär och Martin Granberg tog över på egen hand. Under 2,5 år bodde han med sonen Hugo i en husvagn på tomten samtidigt som han renoverade på fritiden, vid sidan av sitt heltidsjobb som ventilationstekniker.

– När vi köpte stället var huspriserna på topp. Sedan kom pandemin, då blev det följder av det. När effekterna av pandemin var på väg att försvinna, då klev Putin in i Ukraina och startade eländet där. Som en indirekt följd gick det åt fel håll också med el, räntor och en skenande inflation, berättar Martin Granberg.

På det personliga planet gick det bättre. Martin Granberg träffade tvåbarnsmamman Veronica Karlsson ett år efter att det tidigare förhållandet tog slut. Men under 2023 gjorde Martin Granberg och hans nya sambo ett viktigt vägval – att tillfälligt prioritera ned renoveringsprojektet när alla kostnader låg på topp.

– Att vi bromsade i fjol var ett tråkigt beslut att ta, men viktigt. Vi sa "att nu lägger vi fokus på familjen och barnen". Vi spelade bland annat mycket golf tillsammans. När vi ser det från årets perspektiv var det det bästa beslut vi tagit.

– Jag gillar lite motgångar, men jag har sett ett antal realityserier om renoveringar där par har kört fast och inte fått ihop den ekonomiska kalkylen. Det har slutat i skilsmässa och osämja, säger Martin Granberg.

undefined
Martin Granberg står i det kök där det gick att se rakt ut igenom väggarna när renoveringen startade.
undefined
Badrummet är en av delarna i huset som Martin Granberg inte byggt helt för egen hand.
undefined
Intill den gamla murstocken har en ny vedeldad spis tagit plats.
undefined
2024 har ristats in i lerkliningen som torkar. Genom att använda gammaldags byggteknik och inte blanda material vill Markus få till ett friskt och giftfritt hus.
undefined
På en del av tomten har det byggts planteringsbäddar. "Veronica är den som är mest intresserad av trädgården men jag har också lärt mig en hel del av henne. Jag köper gärna nya växter till huset nu", säger Martin Granberg.
undefined
Skelett av huset under det första renoveringsåret. Timmerarbetet fick Martin Granberg leja bort till en yrkeskunnig hantverkare för att byta ut det skadade virket.
undefined
Martin Granberg erbjöd sig att köpa tomt och hus av den förre ägaren. Att renoveringsbehovet var stort var han införstådd med från start på fastigheten.

Det mesta har Martin gjort själv, men vissa saker har varit för krävande, som timmerarbetet och våtrum, vilket har lejts bort. 

Halva huset är byggt med traditionell torpargrund. I den andra delen har Martin byggt en "modern mullbänk" med hjälp av lerklining som tätning. Det är ett gammalt beprövat isoleringsmaterial tillverkat av bland annat lera, halm, sand och vatten. 

Utfyllnadsmaterial under lerkliningen är skumglas vilket är stenliknande klumpar, tillverkat av återvunnet returglas.

– I gamla trähus är plast livsfarligt, därför bygger vi en diffusionsöppen lösning. En byggteknik som är anpassad för gamla hus så det kan få andas. Med vad vill du helst klä dig en varm sommardag? Galon eller viskos, frågar Martin retoriskt.

Med hjälp av sin styvfar och svärfar har han två veteraner som hjälper till när det krävs. Martin uppskattar att huset kan bli inflyttningsklart våren 2025. 

– Varannan vecka har vi barnen, då prioriterar vi dem. Men med heltidsjobb och att sedan hålla på med det här på övriga kvällar och helger, så tycker jag att det är ett ganska bra resultat på det arbete vi lagt ned på huset. 

En kompis frågade om Martin skulle kunna tänka sig att starta om med ett liknande projekt i framtiden. 

– Jag svarade alla dagar i veckan. Visst, ibland kan vi känna att ingenting händer. Det som är roligt med huset och trädgården är att vi gör det tillsammans, säger Martin Granberg.

Lerklining

Att klä väggarna i timmerhus invändigt med lera är ett beprövat sätt att förbättra inomhusklimatet. Leran minskar draget och bidrar till bättre fuktbalans. Leran är även ljuddämpande och brandhämmande. Metoden fungerar lika bra i dag.

Det problem som lerkliningen löser är främst draget. Genom sin vindtäthet förbättrar den energihushållningen avsevärt. Andra fördelar med lerklining är att man får en jämn yta för målning och tapetsering och att materialet är väldigt billigt. Det sistnämnda hade större betydelse historiskt än i dag.

Källa: Byggnadsvårdsföreningen

Karta: Kuddby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!