Paret Rebecca Brännholm och Henrik Grüttner trivdes inte i sin lägenhet i centrala Linköping, så när de hittade en annons på Blocket som sa att ett lite märkligt torn fanns att hyra i Östra Stenby på Vikbolandet bokade de en visning.
– Och så kom vi dit och det kändes som ett hotell. Det var så himla fint! Så jag kände bara "tänk om vi skulle få bo här, vad häftigt", säger Rebecca Brännholm.
Även parets tvååriga dotter Cleo Brännholm Grüttner fick en bra känsla och hade redan i trappan upp till vardagsrummet bestämt att huset var hennes. I slutet av visningen gick Rebecca fram till hyresvärden Jonas Isacsson, tog honom i hand och frågade när de kunde flytta in.
– Jag sa det nästan som ett skämt, för jag tänkte att vi inte hade någon chans eftersom det var så udda och speciellt. Men han svarade "ja, kanske i mars".
Transformatortornet togs i drift 1920 och fram till mitten av 1960-talet tog transformatorerna i huset emot 20 000 volt inkommande högspänning och skickade vidare 3 000 volt till mindre transformatorer runt om i bygden. Efter att det togs ur drift har det stått oanvänt tills vikbolänningen Jonas Isacsson köpte det och renoverade det på 2020-talet.
De 90 kvadratmeterna boyta är fördelat på tre våningar. På bottenplanet finns kök, tvättstuga och badrum, mittenplanet består av ett vardagsrum och högst upp finns ett stort sovrum, ett mindre rum och en toa. En ovanlig planlösning för en bostad, men den lilla familjen som flyttade in 1 mars trivs med "sitt" torn.
– Jag tycker att det är skönt att vakna på morgonen, dra bort gardinerna och ha en fantastisk utsikt som inte är en stad. Man blir lugn av det. Det är superhärligt att bo lite avsides och att bara ha lite bondgårdar runt omkring sig, säger Henrik Grüttner.
En stor anledning till att paret ville bort från stan var för att Rebecca ville komma närmare sitt jobb som skogsarbetare.
– Det kändes som jag var rätt så malplacerad som skogshuggare i centrala Linköping. Jag jobbar i hela Östergötland. Vi kan vara på Södra Finnö eller ända upp mot sörmlandsgränsen. Stora delar av jobbet är här i krokarna. Jag har till exempel jobbat i skogen precis här ovanför. Då kunde jag åka hem och äta lunch. Det kändes lyxigt.
Henrik Grüttner studerar litteraturvetenskap på distans vid Mittuniversitetet i Sundsvall, vilket innebär att han för närvarande inte behöver pendla så mycket mer än när han hämtar Cleo på förskolan. Han spelar också gitarr i Norrköpingsbaserade bandet Skraeckoedlan sedan 15 år tillbaka. Att som musiker inte behöva ha grannar vägg i vägg kan ha sina fördelar.
– Det är jätteskönt. Grannar låter och grannar stör sig på att man låter. Det är skönt att inte behöva ta den sortens hänsyn. Man kan bara leva på, säger Henrik Grüttner.
Paret tycker sig också ha identifierat ett intresse för trumspel hos dottern Cleo och berättar att det inte är omöjligt att det inom kort kommer att finnas ett trumset i tornet.
På frågan om vilka nackdelar som kan finnas med att bo i ett torn funderar paret en stund. Varken trapporna eller att man kommer direkt in i köket från ytterdörren ses som ett problem. Till slut enas de om att det enda som möjligen skulle kunna vara jobbigt är att skotta snö en snöig vinter.
– Det här är det coolaste huset jag har bott i någon gång. Det är jag nöjd med, säger Rebecca Brännholm.