I fjol hade fyrbarnsfamiljen Roos en elräkning på 3 256 kronor för december. När motsvarande räkning för 2021 hamnade i brevlådan var den på 12 832 kronor.
Ett ekonomiskt stålbad för hushållet som förbrukar 27 000 kwh per år.
– Vi är i princip nedstängda. Vi har dragit ned värmen och stängt av allt vi kan. Vi lagar ingen mat mellan fyra på eftermiddagen och 20 på kvällen. Det är inget roligt alls, säger Fredrik Roos.
Strax före jul berättade de om hur de skulle göra för att kunna övervintra de ökande elkostnaderna. En ny braskamin är beställd, sonen som bor i ett mindre hus bredvid boningshuset har fått flytta tillbaka. På sikt kommer bergvärmen som de investerat i för fem år sedan att kompletteras med ved när kaminen är på plats.
– Man tycker att det skulle vara mer miljövänligt och bättre med bergvärme men det kostar istället mer. Planen är att ta in offert med solceller och när det är som lägst, binda elpriset. Så här kan vi inte fortsätta, säger Fredrik Roos.
Hushållet med två heltidsarbetande föräldrar och fyra barn har också djur.
– Vi har tur att vi än så länge kan betala. Men om vi nu tar den här räkningen så är det 10 000 kronor som vi skulle ha lagt på någonting annat i samhället. Det blir helt galet. Det är pengar som den lokala pizzerian eller den lokale handlaren skulle haft. Det får de inte nu. Det blir obalans i ekonomin, säger Fredrik Roos.
Kinna Karlered bor i Nytorp utanför Norrköping. I stort sett hela hennes pension går till elräkningen, som den senaste månaden var på 6 900 kronor.
– Normalt ligger den på 2 500–2 700 kronor. Det är inte klokt, säger Kinna Karlered.
Huset är hennes barndomshem. Ett torp på 90 plus 30 kvadratmeter som byggts ut för att man ska kunna bo i det året om.
– I förbrukningen är det inte så mycket vi kan spara på. Vi har stängt ett rum på övervåningen som är gästrum. Annars är det bara varmluftspump och golvvärme. Led-lampor drar inte så mycket, det är bara fånigt att släcka, säger Kinna Karlered.
I Norge har staten lovat att ta hälften av det spotpris som överstiger 70 öre per kilowattimme, när elbörsen rusar.
– Det kommer aldrig ske i Sverige. Det är så mycket ideologi bakom besluten. Vi får väl börja elda med ved igen, säger Fredrik Roos.