Företagaren stämmer kommunen - och anmäler Stjernkvist

Niclas Adler och hans bolag Synthesis Analytics stämmer Norrköpings kommun efter att planarbetet vid Marviken avbrutits. Bolaget har även JO-anmält bland andra Lars Stjernkvist (S) för "brott mot gällande regelverk".

Här, i Marviken på Vikbolandet, vill Niclas Adler bygga en "skärgårdsstad".

Här, i Marviken på Vikbolandet, vill Niclas Adler bygga en "skärgårdsstad".

Foto: Thomas Möller

Vikbolandet2021-03-18 06:00

Med hjälp av sina advokater skärper nu Niclas Adler och hans bolag Synthesis Analytics tonen mot Norrköpings kommun efter samhällsplaneringsnämndens beslut att helt stoppa planarbetet för bolagets utveckling av en "skärgårdsstad" vid Marviken.

undefined
Niclas Adler och hans bolag Synthesis Analytics stämmer nu Norrköpings kommun. I ett brev till samtliga ledamöter i kommunfullmäktige redogör han för den rättsprocess som är på gång.

Beslutet grundades bland annat på en extern utredning som kommunen låtit göra kring Niclas Adler och hans bolag. Där pekade man bland annat på ekonomiska problem och att det skulle kunna finnas en fara för rikets säkerhet.

I ett långt brev, skickat till samtliga ledamöter i kommunfullmäktige, redogör nu Niclas Adler för de rättsliga åtgärder bolaget vidtagit. Bland annat har en stämningsansökan nu lämnats in till ombuden för Norrköpings kommun, för att sedan lämnas vidare till Norrköpings tingsrätt. Enligt bolagets advokater har kommunen bland annat brutit mot en av grundlagarna – Regeringsformen, 2 kap 6§ 2 stycket, som berör skydd mot personligt intrång och kartläggning av "den enskildes personliga förhållanden".

Bolaget har också anmält den för detta kommunstyrelseordföranden Lars Stjernkvist (S), förre kommundirektören Martin Andreae, Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun, samt kommunstyrelsen till Justitieombudsmannen, JO, "för de brott som gjorts emot gällande regelverk".

Vilka regelverk handlar det om?

– Att man plockar ut uppgifter om mig utan att jag får någon som helst information om det, säger Niclas Adler och hänvisar vidare till sina advokater.

undefined
Här vill Niclas Adler bygga en "skärgårdsstad".

I ett svar skriver de att det har saknas rättslig grund för att kartlägga Niclas Adler på det sätt som gjorts och att GDPR:s principer inte följts. Det vill säga den lag som reglerar personuppgifter. Därför har också en anmälan gjorts till IMY, tidigare Datainspektionen.

Men om du inget har att dölja spelar det då någon roll att kommunen låtit göra en utredning?

– Man ska följa lagar och regler och jag anser att en kommun har ett ännu större ansvar än vad en privatperson har i detta avseende. Och att som i mitt fall bli utredd på det sätt jag blev av en extern firma på uppdrag av kommunen, utan att få vetskap om det, tror jag ingen skulle vilja bli utsatt för.

Ni har lämnat in en stämningsansökan. Samtidigt avslutar du brevet till kommunpolitikerna med att ni vill att samhällsplaneringsnämnden återupptar ärendet med planprocessen. Kan inte det uppfattas som en utpressning?

 – Det är det absolut inte. Vi tar inte tillbaka stämningsansökan om ärendet tas upp gen. Processen är redan igång. Däremot skulle skadan för vårt bolag begränsas.

Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) säger att han inte är särskilt förvånad över att Niclas Adler och hans bolag lämnat in en stämningsansökan mot kommunen.

– Det har antytts i de kontakter vi har haft. Men jag är väldigt trygg i de beslut vi har tagit i det här ärendet och anser att det kommer att hålla juridiskt. Mer än så kan jag inte säga just nu, eftersom det är en pågående process.

undefined
Lars Stjernkvist (S), tidigare ordförande i kommunstyrelsen, har anmälts till JO.

Lars Stjernkvist kommenterar den JO-anmälan som bland annats gjort mot honom så här:

– Jag har stor respekt för JO. I det här fallet känner jag mig helt trygg i övertygelsen om att jag agerade rätt. Den analys som kommunen beställde gav ett entydigt resultat och en tydlig rekommendation att avbryta allt samarbete. Och min övertygelse stärktes ytterligare när kommunstyrelsen ställde sig bakom mitt beslut.

Första steget i processen

När två parter är i en rättslig tvist och inte kan komma överens är det vanligt att den ena ”stämmer” den andra. 

Den sökande som kräver något, det vill säga käranden, skickar in en ansökan om stämning till tingsrätten.

En stämning är ett krav på att motparten, svaranden, ska berätta hur han eller hon ställer sig till kraven. En stämningsansökan är det första steget i en rättsprocess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!