Eva trivs med det digitala livet hemma

Sedan pandemin började har Eva Almroth bara varit på kontoret en gång. "Att arbeta hemma fungerar bra och det är skönt att slippa pendla."

För att markera skillnad på arbete och fritid går Eva Almroth och hennes man till och från jobbet varje dag.

För att markera skillnad på arbete och fritid går Eva Almroth och hennes man till och från jobbet varje dag.

Foto: Anna Bennich

Vikbolandet2021-09-21 12:00
undefined
Eva Almroth, som har jobbat hemifrån i ett år, är jättehård med att avsluta arbetsdagen när hon ska.

När Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) ställde om till hemarbete var Eva Almroth på Vikbolandet utanför Norrköping tjänstledig. Sedan ett år jobbar hon igen, men på kontoret i Linköping har hon bara varit en gång.

– Men på tisdag ska jag faktiskt dit för att säga hejdå till en kollega som slutar.

Både Eva Almroth och hennes man Gunnar jobbar hemma. Och det fungerar bra. De har varsitt arbetsrum och respekterar varandras arbeten.

– Vi ser knappt varandra på dagarna, utom till lunch. Men när jag slutar klockan halv fem brukar jag öppna dörren till Gunnar och säga att nu går jag hem, ler hon.

Att ställa om verksamheten gick på en vecka. Myndigheten hade redan planerat att bli mer digitaliserad så omställningen gick på nolltid. Och Eva Almroth har trivts med det digitala livet.

– Kontoret ligger i Linköping så jag vinner tid på att slippa pendla. Där är jag ändå inte särskilt ofta eftersom jag i mitt jobb åker ut till förskolor och skolor för att kompetensutveckla och handleda personal som arbetar med barn och elever med funktionsnedsättning.

Under pandemin har alla kurser ställts om till webbinarier. Handledning och annan konsultverksamhet har skötts via skärm.

– Det har fungerat olika bra beroende på hur digitala mottagarna varit. 

Hon tycker dock att fördelarna överväger nackdelarna. Arbetsdagarna är kortare, och tack vare digitala fikastunder har hon mer kontakt med kollegerna i Linköping och i Västerås.

undefined
För att markera skillnad på arbete och fritid går Eva Almroth och hennes man till och från jobbet varje dag.

Nackdelarna är att det blir mycket skärmtid när det ena mötet övergår i det andra och att hon inte träffar skol- och förskolepersonal fysiskt.

– Man kan behöva vara på plats någon gång per vecka för att få en känsla för behoven. Det blir inte heller tid för reflektion på samma sätt som när vi är ute. Vi jobbar alltid två och två och i bilen tillbaka brukar vi diskutera vad vi gjorde och vad vi såg.

En annan nackdel, säger hon, är hon rör sig mycket mindre när hon arbetar hemma.

– Jag är dålig på att stretcha och att utnyttja den rörelsetid vi har i anslutning till lunchen, erkänner hon. 

Under hösten går personalen gradvis tillbaka till arbetsplatsen. Men inte förrän årsskiftet kommer Eva Almroth och hennes kolleger att börja åka ut till skolorna igen.

– Och måndagar som är mötesdagar, kommer nog fortsätta vara helt digitala framöver, säger Eva Almroth som även i framtiden hoppas kunna jobba hemma ett par dagar i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!