Svea vind offshore har under flera år planerat för en stor vindkraftspark vid Långgrund 1 och 2 i skärgården längs östgöta- och sörmlandskusten. Den senaste tiden har det börjat hända saker på allvar.
– Det som är aktuellt just nu är att vi planerar att söka tillstånd för 93 vindkraftverk vid Långgrund 1 och 105 verk vid Långgrund 2. Den maximala höjden är 350 meter, säger Per Edström, projektledare vid Svea vind offshore.
I april hade företaget ett samråd med myndigheter. Efter samrådet med bland annat berörda kommuner och länsstyrelserna i Sörmland och Östergötland har några justeringar gjorts av den ursprungliga planen. Per Edström poängterar att det som företaget söker tillstånd för är vad de maximalt kan tänka sig att bygga.
– Vi vill inte behöva begränsa oss. Vi kan alltid bygga färre och lägre verk än tillståndet.
Vad kommer att hända härnäst?
– Just nu gör vi flera studier. Bland annat har vi satt ut undervattensmikrofoner vid Långgrund för att se om det finns tumlare där och hur de skulle kunna påverkas av bygget. De är ju mycket hotade i Östersjön och Långgrund är i utkanten av deras utberedningsområde.
– Tidigare under hösten har vi även haft folk som tittar på möjliga platser längs med kusten dit en kabelanslutning skulle kunna gå upp på fastlandet. Vi tittar på ett alternativ som går in mot Oxelösund samt ett som går söder om Oxelösund.
Var gjorde ni undersökningarna?
– Ska jag vara helt ärlig så vill vi inte gå ut med den exakta positionen. Kommunikationen kring sådant här är svårt och vis av erfarenhet är det lätt att dra snabba slutsatser, att folk tänker att nu ska kabeln gå upp här. Vi har inget att dölja, men vill vara lite försiktiga fram tills att slutliga alternativ är bestämda.
Vad händer den närmaste tiden?
– Under senvintern eller våren ska vi ha samråd. Ett för myndigheter och ett för privatpersoner, föreningar och organisationer. I samband med de här kommer man att kunna lämna in synpunkter till oss. Det vi väntar på är klart väder så vi kan göra visualiseringarna.
Han bedömer att en ansökan till mark- och miljödomstolen kommer att lämnas in om ungefär ett år.
– Vi räknar med att det kommer en dom under 2023–2024. Sedan behöver vi göra detaljprojektering, sätta projektets slutgiltiga utformning och upphandla kontrakten. Då kan vi ha en byggnationsstart 2026 och en park i drift 2028.