Det rapporteras om stora problem med maneter på västkusten. Bland annat har SVT nyheter väst berättat om att det finns mycket maneter just nu. Och i år tycks det vara väldigt tidigt. På ostkusten brukar inte problemen vara lika stora. Men till redaktionen har det kommit in flera observationer där maneter tycks sprida sig i stora mängder. Bland annat ute i Arkösund.
Vi kontaktade jourhavande biolog på Naturhistoriska museet för att kolla hur läget är just nu. Mattias Forshage svarar på våra frågor.
– Jag har inte hört något särskilt tidigare i år om Östersjöns maneter. Jag vet att det var gott om dem i Stockholms skärgård i höstas, det fick vi i alla fall många frågor om då, säger han.
De maneter som finns i Östersjön, förutom kanske i Östersjöns allra sydligaste delar där brännmaneter kan finnas, är öronmaneter (Aurelia aurita), berättar Mattias Forshage.
– De lever ju i Östersjön hela tiden, så det är inget konstigt på något sätt. Ibland är det lite färre, ibland är det lite fler. Tydligen är det väldigt gott om öronmaneter på västkusten denna sommar, så det har uppenbarligen varit gynnsamma omständigheter för dem. Maneternas utbredning hänger mest på vädret och lite grand på havsströmmarna, säger han.
Han är dock lugnande för oss ostkustbor. Maneterna här är inte farliga och ställer inte till den skada som brännmaneter gör.
– Det är inget farligt och du behöver inte göra något när du stöter på öronmaneter, som alltså är de som finns här, säger han.