Anneli blev påkörd under arbetspasset

Anneli Häggström som kör sopor blev påkörd under ett arbetspass på Vikbolandet. Nu vädjar hon till folk att vara försiktigare.

Anneli Häggström har kört sopor i drygt två år och även om hon gillar sitt jobb känner hon att hon varje dag utsätter sig fara farliga situationer när bilister runt hennes arbetsplats kör för nära och för fort.

Anneli Häggström har kört sopor i drygt två år och även om hon gillar sitt jobb känner hon att hon varje dag utsätter sig fara farliga situationer när bilister runt hennes arbetsplats kör för nära och för fort.

Foto: Niclas Sandberg

Vikbolandet2022-01-26 13:42

Det var på Furingstadsvägen på Vikbolandet som Anneli Häggström blev påkörd för några veckor sedan. Hon hade sett att bilen bakom henne stannat när hon skulle gå ut från förarhytten på sopbilen för att hämta soporna vid ett hus.

undefined
Anneli Häggström har kört sopor i drygt två år och även om hon gillar sitt jobb känner hon att hon varje dag utsätter sig fara farliga situationer när bilister runt hennes arbetsplats kör för nära och för fort.

– Jag kliver ur bilen och då hör jag att han trycker på gasen och när jag vänder mig om slår bilen i mig på höger arm och axel, så att jag rycks bakåt, berättar Anneli Häggström.

Hon uppskattar att bilen hade en hastighet på 20–30 kilometer i timmen när den körde på henne. Föraren stannade inte, Anneli hann inte ta registreringnumret och av den anledningen har hon inte gjort någon polisanmälan.

– Jag har fortfarande ont i axeln, men det kunde ha gått mycket värre. Det är ett mirakel att jag eller några av mina kollegor inte råkat ut för något allvarligt än så länge.

undefined
Det här är en potentiellt farlig situation, när föraren ska gå ur lastbilen.

Anneli Häggström berättar att arbetskamrater till henne också har varit med om liknande händelser och att hon och kollegorna känner sig otrygga varje dag när bilister passerar dem onödigt nära och i hög hastighet.

– Värst är det på mer trafikerade vägar med högre hastigheter, som Arkösundsvägen. Där känner man sig väldigt utsatt för där sänker bilisterna sällan farten. Det räcker med att vi halkar till och ramlar – så kör de över oss.

Vad skulle er arbetsgivare Nodra kunna göra för att öka säkerheten ute på vägarna?

– De har gjort väldigt mycket. Vi har flera varningsblinkers och blixtljus på bilarna. Vi är klädda i varselkläder från topp till tå, så det går inte missa att vi står på vägen. Arbetsgivarna har gjort allt de kan, det handlar inte om dem. 

undefined
Anneli Häggström uppmanar alla i trafiken att visa hänsyn genom att sänka farten och hålla avstånd.

Anneli Häggström säger att problemet gäller alla som jobbar på vägen och att alla yrkesgrupper är utsatta för bristande respekt från bilister som kör omdömeslöst och äventyrar deras säkerhet.

– Jag skulle vilja be alla bilister att ta hänsyn till oss som jobbar på vägen. Sakta ner farten och håll avstånd. Det tar inte många sekunder att tömma ett kärl. Vi har också familjer vi vill komma hem till, så folk kan inte ha så bråttom.

Magnus Eriksson, gruppchef för avfallshanteringen på Nodra, säger att de följer alla lagar och regler kring arbetsmiljön. 

– Vi har en trafikpolicy här i bolaget. Vi jobbar hela tiden med arbetsmiljön.

På vilket sätt gör ni det?

– Vi jobbar med de föreskrifter vi har och ser till att de har allt de ska ha. Nu till exempel har de helt nya bilar. När de kliver ur bilen är det bara två fotsteg och bilen sänks när de ska gå ur.

undefined
Att vara två som jobbar tillsammans ökar säkerheten.

Magnus Eriksson säger att de försöker att ha två personer som jobbar på de hårt trafikerade vägarna för att den som kör sopbilen ska kunna sitta kvar i bilen och slippa att gå ut i körbanan. Han poängterar också att chaufförerna själva har möjlighet att ändra på turen för att undvika hårt trafikerade vägar under rusningstrafik.

Är du orolig för chaufförerna?

– Nej, de måste själva vara uppmärksamma och går det inte att gå ut får de åka ifrån tunnan. De ska inte utsätta sig för risker.

Trots farorna med arbetet och att smärtan fortfarande är kvar i axeln har Anneli Häggström inga planer på att byta jobb. Hon gillar den fina gemenskapen med arbetskamraterna och att hon får vara ute och röra på sig. Det väger tyngre än den farliga arbetssituation som ibland uppstår runt sopbilen.

– Jag tycker om mitt jobb så det är klart att jag fortsätter. Sophämtning är ett jobb som måste göras och då måste vi stå på vägarna.

Nodra

Nodra AB är ett bolag som ingår i Norrköpings kommuns bolagskoncern Norrköping Rådhus AB.

Verksamhet för vatten och avfall är självfinansierad. Det innebär att de avgifter som tas ut av kunderna inte får överskrida kostnader för vatten, avlopp och avfallshanteringen.

Nodras uppdrag är bland annat att säkra tillgången till rent vatten, hållbar avfallshantering till kommuninvånarna.

Fram till den 3 september 2018 hette Nodra Norrköping Vatten och Avfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!