På torsdagsförmiddagen skulle den före detta slottsägaren avhysas från fastigheten av konkursförvaltaren, assisterad av kronofogde och polis. Men något tvång behövdes aldrig.
– Sydborg hade flyttat ut nu på morgonen, säger advokat Hanna Vikström, som jobbar tillsammans med konkursförvaltaren Henrik Stenberg, när NT talar med henne på torsdagsförmiddagen.
– Vi går bara igenom slottet och ser att allt är som det ska, säger hon och berättar att man bland annat har bytt låst på sidobyggnaderna.
Huvudbyggnaden tog konkursförvaltaren över redan i december, men Sydborg och några andra personer har bott kvar i en annan del av fastigheten.
Bakgrunden till avhysningen är att Anders Sydborg, tidigare framgångsrik skrothandlare, har gått i personlig konkurs. I samband med den upptäckte konkursförvaltaren att slottet hade skrivits över på ett företag och då inte skulle omfattas av konkursen. Ett problem – eftersom Sydborg hade skatteskulder på drygt 13 miljoner kronor och slottet i princip var det enda av värde som konkursförvaltaren kunde täcka skulderna med.
Efter rättsliga processer har Ållonö slott nu skrivits över till konkursboet, men Anders Sydborg har i flera steg överklagat och krävt att få behålla fastigheten. I tingsrätten avslogs det kravet och rätten ifrågasatte hur och varför slottet hade förts över från Sydborg till företaget.
– Enligt tingsrätten talar mycket för att det är ett skenavtal och vi bedömer att det är gjort för att komma undan Sydborgs skatteskulder och få behålla slottet, säger Hanna Vikström.
Frågan ligger nu hos Högsta domstolen (HD) som har avslagit Anders Sydborgs krav på så kallad inhibition – att man skulle frysa avhysningen och låta honom bo kvar.
– Det tyder också på att HD inte kommer att ta upp ärendet, säger Hanna Vikström.
Vad händer nu?
– Processen som är kvar är den civilrättsliga tvisten om fastigheten, som sköts i Norrköpings tingsrätt. Företaget har stämt konkursboet och hävdat sin rätt till fastigheten. Men vi är bara i början av den processen, säger Hanna Vikström.
Trots att det rättsliga spelet fortsätter ska fastigheten inom kort läggas ut till försäljning och väntas få en rejäl prislapp.
– Det är svårbedömt och en mäklare får värdera det, men vi bedömer att den kan gå för 40 miljoner och kanske mer, säger Hanna Vikström.
Täcker det skatteskulderna?
– Det finns lån på fastigheten som ska täckas först, så vi får se till överskottet. Men det ska nog gå att täcka skatteskulden också. Eller i alla fall en stor del av den, säger hon.
Som NT tidigare har berättat köpte Anders Sydborg slottet 2008 för 21 miljoner och har sedan rustat upp det för åtskilliga miljoner ytterligare. Förutom hans skatteskulder är fastigheten är också belånad för omkring 20 miljoner.
Anders Sydborg är inte heller den första ägaren som har fått lämna det rosafärgade barockslottet vid Bråvikens södra strand. Adelssläkter som Oxenstierna, Hamilton och Du Rietz har genom historien ägt Ållonö slott, som har anor från 1300-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden färdigställdes på 1740-talet efter att den föregående hade bränts ner av ryssarna.
NT har sökt Anders Sydborg flera gånger utan resultat.