Det är många år sedan vägen inne i byn slutade vara dåvarande Vägverkets ansvar. Men de nio gatlyktorna har av någon anledning fortsatt att lysa.
På senare tid är det Trafikverket som fortsatt att låta ljuset sprida sig från de nio gatlyktorna mellan kyrkan och Lilla Källgården på det som en gång var landsvägen till Skänninge.
Men för omkring tio år sedan flyttades skylten "Här slutar allmän väg" till korsningen vid kyrkan, och den sista biten av vägen blev de boendes egen sak.
Gunnar Lönestam bor i Källgården. Han berättar att det i somras kom en kille och kopplade bort strömmen sedan Trafikverket fått nys om att de inte får betalt för belysningen.
– De tog inte bort lamporna utan kopplade bara ur elen. I höstas blev det så inåt hundan mörkt i byn, berättar han.
Gunnar Lönestam ringde upp Trafikverket och kom efter visst bollande fram till rätt person som upplyste (!) om att det absolut inte gick för Vibyborna att betala för att få ha lamporna kvar.
– De sa att de inte har rätt att sälja el. Vi kontaktade MSE och fick en offert på 62 000 plus moms för att ansluta och koppla in de nio lamporna, säger Gunnar Lönestam.
Från kommunchefen fick han veta att det finns pengar avsatta för landsbygdsutveckling som är sökbara för byalag och utvecklingsgrupper. Härom dagen tog kommunstyrelsens arbetsutskott beslutet att dela ut drygt 79 000 kronor till investeringen i Viby och då ingår utbyte till moderna och snåla led-lampor.
– Redan dagen efter beslutet var elskåpet uppsatt och strömmen påkopplad, så nu har vi ljus igen i Viby, konstaterar Gunnar Lönestam.
Mjölby kommun avsätter varje år 250 000 kronor i investeringsmedel för utveckling av landsbygden. Pengar därifrån har nyligen gått även till byalaget i Väderstad för att göra i ordning byggnader på festplatsen Änga.
Landsbygdsutvecklare Annelie Ahlstrand menar att pengarna till Viby är ett bra exempel på när dessa pengar kan göra nytta.
– Det ökar tryggheten och trivseln i samhället och gagnar medborgarna, menar hon.
Några Vibybor samlas under gatljuset. De berättar att byalaget har jobbat i många år, de har bland annat själva grävt vatten och avlopp och kopplat på sig på kommunens nät.
– Vi har aldrig sökt bidrag förut från kommunen, men det var jättebra att det kunde ordnas så snabbt, tycker de.