"Vi förbjuder inte fett"

Att läkaren Fredrik Nyström påstår att dietister struntar i ny forskning upprör dietisterna Gunilla Lindeberg och Helena Järnåsen.

24 september 2013 17:57

– Det är bara pajkastning inom sjukvården. Självklart tar vi till oss nya rön och vi välkomnar studier och tycker att det är kul att kost och nutrion får ta mer plats, säger Helena Järnåsen.

Ingen skillnad

Däremot förklarar hon att den nya studien av låghydratkost, som riktat sig mot personer med fetma, bara visar en större viktminskning på kort sikt. På lång sikt är det ingen skillnad i jämförelse med andra dieter.

– Vi har patienter som kommer hit och säger att de äter enligt LCHF, att de dragit ner på pasta, ris och potatis. Men det är inte det samma som LCHF och de vet inte riktigt vad det innebär, säger

Helena Järnåsen som arbetar på Tannefors samt Berga vårdcentraler.

Samtidigt poängterar hon att dietister redan förespråkar att patienter ska dra ner på kolhydrater och öka på med grönsaker, kött och fisk. Dietistens uppgift är inte, enligt Helena Järnåsen, att uppmuntra till snabba bantningskurer.

Inget fettförbud

– Och vi förbjuder inte fett. Väldigt många gånger måste vi öka upp fettmängden hos patienter. Alla är olika och vi vill hjälpa varje individ att hitta ett bra sätt att äta som håller resten av livet, säger hon.

Även Gunilla Lindeberg, med många års erfarenhet av dietistyrket, säger att hon är positiv till nya forskningsrön. Hon ser heller inga problem i att eventuellt förändra viss rådgivning gällande kosten.

– Vi kan inte fortsätta säga det vi sade för 20 år sedan. Jag lutar mig mot den vetenskap som finns och det kommer hela tiden nya näringsrekommendationer.

En diet som hon tycker visar på goda hälsoresultat är medelhavsdieten. Samtidigt poängterar hon att samma kost inte kan passa alla.

– När man jobbar med patienter finns det inte en mall som funkar överlag utan man måste se till varje individ och hur de förhåller sig till mat. Det finns flera vägar att gå, säger Gunilla Lindeberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring