I strejkens spår kommer privata varsel

Kommunals strejk ställer till det även för de privata företagen.Svenskt Näringsliv varnar för ökad arbetslöshet i strejkens spår.En del har redan fått sluta och fler varsel väntas när strejken utvidgas nästa vecka.

Vetlanda (TT)2003-05-08 07:31

Återvinningsföretag har drabbats hårt av att arbetarna på soptipparna strejkar.

-- Vi hämtar vårt material på soptipparna och när de är stängda under strejken får vi inte in något att jobba med, säger Lennart Eriksson, vd för Elektronik och Återvinning utanför Korsberga i Småland.

Företaget återvinner elektronikskrot från soptippar i Jönköpings län, Kalmar län, Kronobergs län, delar av Gotland och Blekinge.

Ännu så länge jobbar de cirka 30 anställda med att beta av lagret, men Lennart Eriksson ser bekymmer om strejken håller i sig. Därför har 20 varslats om uppsägning.

-- Det är en säkerhetsåtgärd för att klara företagets ekonomi. Vi hoppas att vi inte ska behöva säga upp någon.

Inhyrd personal

Företaget Mirec i Norrköping, i samma bransch, har redan minskat sin personal på grund av strejken. Hittills är det inhyrd personal som har drabbats.

-- Den här veckan har vi avstått från att ta in cirka tio inhyrda. Nästa vecka får vi helt avstå inhyrd personal och det kan också bli aktuellt med permitteringar av de fast anställda, säger vd Håkan Schede.

På Mirec jobbar omkring 40 personer, där hälften utgörs av inhyrd personal.

De demonterar elektronikvaror, "allt med batteri och sladd", som hämtas från soptippar i Östergötland, Södermanland, Västergötland, södra Stockholm och delar av Småland.

Båda företagen hoppas att strejken blir kortvarig. Ju längre den blir desto mer elektronikskrot lagras på hög på soptipparna.

-- Nästa bekymmer kommer när strejken tar slut. Då lär vi drunkna i material och kan få problem att ta hand om allt, säger Håkan Schede.

Företag drabbas

Svenskt Näringsliv har fått flera signaler om att företag påverkas av strejken.

-- Det har blivit produktionsbortfall när personal har tagit tjänstledigt för att barnomsorgspersonal har strejkat, säger organisationens chefsekonom Stefan Fölster till TT.

Eftersom strejken varit tidsbegränsad i varje kommun har inte konsekvenserna blivit så omfattande. Det blir värre om den håller i sig. Stefan Fölster varnar för att Kommunals strejk kan leda till ökad arbetslöshet och att uppgången i svensk ekonomi kommer av sig.

-- Det finns flera orsaker till det. Att företag tvingas säga upp personal för att de påverkas direkt av strejken, att lönekraven trissas upp också i den privata sektorn, att Riksbanken håller igen med räntesänkningar och att enskilda har mindre i plånboken till konsumtion när de strejkar eller stannar hemma från jobbet för att de inte har barnomsorg, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!