Under tio år har laboratoriet för organisk elektronik på Liu utvecklat så kallade pappersbatterier. Liu-forskarna har kommit fram till att om man blandar former av cellulosa med elektroniskt material får man ett svart papper som kan leda ström.
– Det är inte helt korrekt att kalla det för pappersbatteri, men det funkar i princip på samma sätt som ett laddningsbart batteri, säger Isak Engquist, biträdande professor vid Liu.
Pappren innehåller organiska material som träkol från kokosnötter. Detta gör tillverkningen både billig och miljövänlig.
Under lång tid var tillverkningen småskalig. Forskarna insåg att tillverkningsmetoden måste bytas för att nå en industriell nivå. Med hjälp av pilotpappersmaskin, en fullskalig pappersmaskin i mindre storlek, har tillverkningen skalats upp från ett ark på 15 cm i diameter till 10 m långa rullar.
De elektroniska pappren kan användas för energilagring i stora anläggningar som vind- och solkraftverk, men de kan också utnyttjas som små pappersbatterier för sensorer eller etiketter. Den enda begränsningen som finns, enligt Engquist, är att pappren väger och tar plats om de ska lagra mycket energi.
– Ett kilo bilbatteri är lika med tio kilo pappersbatteri för att lagra lika mycket energi.
Hur kommer produkten att se ut?
– Vi har visat principen, men exakt vem som kommer att använda det och hur en färdig produkt kommer att se ut går inte riktigt att säga än. Det återstår en teknisk utveckling för att bli en kommersiell produkt.