Kyrkoinstrument för miljoner invigd

Orgeln i Veta kyrka är numer något utöver det vanliga. Det firades med invigningskonsert på onsdagskvällen.

Ett 40-tal besökare lyssnade till invigningskonserten i Veta kyrka.

Ett 40-tal besökare lyssnade till invigningskonserten i Veta kyrka.

Foto: Julia Djerf

VETA2019-08-28 21:00

Turerna har varit många, men nu står den där – Veta kyrkas nya piporgel. En rejäl pjäs bestående av 15 stämmor och en fröjd att lyssna till, enligt församlingsherde Sara Olofsson.

– Oh, ja! Den betyder särskilt mycket med tanke på att den ska förgylla så många människors viktiga stunder.

När instrumenten i Folkungabygdens pastorat inventerades visade det sig att orgeln i Veta var uttjänt, trots att den i orgelålder mätt ansågs vara ung.

– Mycket var i plast och det lät helt enkelt inte särskilt vackert, den var väldigt gäll, säger Sara Olofsson.

Det tillsammans med att en majoritet av Vifolka församlingars dop och begravningar hålls i just Veta, gjorde att man såg jätteinvesteringen på uppemot två miljoner kronor som absolut nödvändig. Församlingsherden berättar att man för att klara investeringen fått dela upp kostnaden på två år.

De som tycker att "oj, vad mycket pengar för en orgel", vad vill du säga till dem?

– Jag har faktiskt inte hört någon säga så, de flesta tycker nog att det är välinvesterade pengar. Nu hoppas vi att den ska hålla bra mycket längre än den gamla.

Under ett års tid jobbade orgelbyggaren med montering och när bygget var som mest omfattande hölls kyrkan stängd. På onsdagskvällen invigdes det nya instrumentet, som egentligen varit i bruk i ett halvår, med en konsert. På pallen satt organisten Martin Riessen och under konserten fanns både J. S Bach och G. A. Mankell på programmet.

– Den är jätterolig att spela på, välbyggd. Man känner verkligen att det är kvalité.

Organisten Martin Riessen från Vikbolandet bjöd på ett brett program med Veta kyrkas nya dyrgrip. Här assisterad av kantorn Anna Lindquist.
Organisten Martin Riessen från Vikbolandet bjöd på ett brett program med Veta kyrkas nya dyrgrip. Här assisterad av kantorn Anna Lindquist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om