Vem ska styra i Region Östergötland?

Vem eller vilka politiska partier ska ta styra Region Östergötland? Och vilka ska förhandla när partierna ska enas? Svaren dröjer ovanligt länge efter valet 9 september.

24 september 2018 21:16

På söndagen var äntligen de sista rösterna i landstingsvalet räknade. Det finns ingen majoritet och nu räknas det för fullt för att få ett politiskt styre som kan komma någorlunda överens för att driva regionfrågorna. Men förhandlingarna fördröjs dessutom av luckorna på gruppledarstolarna inom några av partierna.

För Centerpartiet är den avgående Göran Gunnarsson utsedd att vara förhandlare. Förra veckan var han på semester och den här veckan är han, i egenskap av politiker, på konferens i Belgrad.

– Vi har inväntat det färdiga valresultatet och den nya gruppen ska träffas på onsdag och innan dess vill jag inte kommentera något.

Liberalerna kan inte ge några namn på förhandlare ännu. Miljöpartiet behöver en ny gruppledare och har föreslagit Agneta Niklasson, men till förhandlingsbordet skickar partiet sin politiska sekreterare Joakim Hörsing.

Per Larsson, i dag oppositionsråd och gruppledare för Kristdemokraterna, är en av få gruppledare som fortsätter i den rollen i nya regionfullmäktige. Han tycker att det redan gått alldeles får lång tid utan att förhandlingarna om vilka som ska styra regionen kommit igång.

– Det hade varit bra om vi hade kommit fram till ett resultat den här veckan.

Vem som ska styra regionen återstår att se och i regionhuset florerar nu olika scenarier.

– Det mest sannolika är att det blir ett alliansstyre på samma sätt som i Linköping, att de styr i minoritet, säger Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet. Det är KD som sitter på makten. KD är det parti som varit tydligast på nationell nivå med att inte ha något problem att göra sig beroende av SD.

Men Per Larsson ger inte något rakt svar på frågan om vem KD vill samarbeta med.

– Vi inser att det finns flera alternativ, alliansen är ett. Man kan också tänka sig Norrköpingsmodellen med S+KD+L+C eller Mjölbymodellen med S+MP+C+KD eller ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Rent matematiskt fungerar alla de lösningarna.

Kaisa Karro inhoppad gruppledare för Socialdemokraterna är beredd på både det ena och det andra.

– Vi kommer göra allt för att få så bra styre som möjligt. Det krävs flera att dansa tango och kan man inte hitta någon bra överenskommelse om politiken så måste man vara beredd att ta ett kliv tillbaka och släppa fram ett annat styre.

Är ni beredda att ta ett steg tillbaka?

– Ja, vi är beredda på allt men vår målsättning är att fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annica Hesser Hanna Petersson