Ellen och Martin köpte Berzeliusgården förra sommaren. Här tillbringade Berzelius (1779-1848) sina 14 första levnadsår. Men trots kommande berömmelse, som upptäckare av flera grundämnen och i internationell jämförelse nästa jämbördig med Carl von Linné, så är det inte så lätt att hitta hans barndomshems historia.
– Googlar man så finner man just inte mer än att det var här, i Väversunda sörgård, han föddes. Sedan övergår artiklarna snabbt till att behandla hans vetenskapliga gärning, beskriver Martin Granath.
En brist resonerade uppenbarligen också SVT. Bland ett tusental förslag nappade man på det nyinflyttade parets undran om inte Berzeliusgården kunde vara något för "Det sitter väggarna". Det vill säga programmet med miljonpublik där byggnadsantikvarien Erika Åberg söker husets ursprung i golv- och tapetlager och där Rickard Thunér, Vadstenabo och även känd från "Antikrundan", letar i arkiven efter vilka som bebott huset.
– Jättekul att få ta del av deras kunskaper och bidra till att de sprids vidare. Spännande också att få se hur en tv-produktion kommer till, vilken proffsighet som ligger bakom, säger Ellen Sunneskär.
SVT-teamet tillbringade en vecka i maj på Berzeliusgården. Avsnittet visas måndagen den 12 september. Vad som kommer att visas är hemligt till dess. Men att gården – byggd någon gång under 1700-talet – även haft en historia både före och efter Jöns Jacob Berzelius, det lär framgå.
När högstadielärarna Ellen och Martin köpte gården och bytte man från egenrenoverad trerummare i Skåne till åtta rum och 250 kvadratmeter med vissa behov på östgötaslätten.
– Arbetet med lägenheten och att vi båda vuxit upp med föräldrar som ägnat sig åt byggnadsvård ledde oss till insikten att vi själva hade intresset i oss. Och nu ville vi ta oss an ett helt hus. Vi sökte oss egentligen till Småland, men fick av en slump reda på att det här skulle säljas och vi föll direkt, berättar Martin.
Trots omfånget och en start, vilken krävde att grunden under köket och angränsande matrum fick grävas ur, sammanfattar Ellen Berzeliusgården som ett "lagom" objekt:
– Det är inte sönderrenoverat sedan tidigare och heller inte så skruttigt att det blir omöjligt.
Idag har tio månader gamle Erik tillkommit i familjen och med småbarn i huset begränsas förstås tiden. Målet får bli att se över ett rum per år. Övervåningen är bäst bevarad och här får den historiska patinan i stort sett vara kvar.