Michael jobb - att bevaka Vättern

– Är det du som tar hand om fiskarna i Vättern? Frågan ställs av en liten pojke till Vätterns tillsyningsman Michael Bergström.

Synas. – Det är viktigt bara att vi syns här på sjön, säger fisketillsyningsman Michael Bergström.

Synas. – Det är viktigt bara att vi syns här på sjön, säger fisketillsyningsman Michael Bergström.

Foto: Mia Karlsvärd

VÄTTERN2015-09-10 08:00

I hamnen lyser krogarnas infravärme varm och inbjudande. För de flesta är det dags för after work på fredagskvällen.

För fisketillsyningsmannen Michael Bergström är det tvärt om. Det är dags att ge sig ut på jobb.

Vättern är hans arbetsplats. Ikväll har han hjälp av Sten-Gunnar Steenson som är frivillig tillsyningsman.

Hittills i år har polisen tack vare Michael Bergströms arbete på sjön fått in över tjugo anmälningar om brott mot fiskelagen.

– Ungefär tio av dem har gått vidare till utredning, berättar Michael Bentzer, polisinspektör.

Vättern är stor.

13 mil på längden, och som bredast 2,8 mil mellan Motala och Karlsborg. Han har ett stort område att se över utmärkningar av nät, burar och leta efter fisketjuvar.

– När jag började 2004 som tillsyningsman här i Vättern, höll jag på att inte komma ut ur farleden för all skit som låg här, säger han och pekar ut över det blåa vattnet.

– Söderut är vattnet så djupt och därför inte lika gynnsamt för kräftfiske, säger Michael Bergström.

Om några veckor förflyttas arbetsfältet för fisketillsynen till bland annat till Borghamn och Hästholmen. För att övervaka fisket av öring och röding.

Nu är det kräftfisket som han har fokus på.

En guldgruva är vad det är.

– Kräftor är pengar. Vi har aktörer här på sjön som tjänar kanske 500 000 kronor på att fiska kräftor på en säsong. Ungefär 80 procent av det de tar upp har de stulit ur andras burar. Det är stora skattepengar som går till intet, säger han.

I havet får endast de som har yrkesfiskelicens eller fartygstillstånd sälja fisken eller skaldjuren de fångat.

– Hade vi haft ett försäljningsförbud som de har på västkusten, hade vi fått bukt på tjuvfisket här i Vättern. Generellt sköter sig allmänheten bra. Man har tagit åt sig att det finns ett nytt regelverk. Fisket är till för den skötsamma allmänheten och yrkesfiskare. Inte för tjuvfiskare, säger han.

Vi har knappt lämnat hamnen när en liten båt med stor tydlighet styr mot oss.

– Där kommer någon, som vill något, säger Michael Bergström.

Mikael Holmberg är en av många som hoppas på god kräftfångst inatt. Han berättar för fisketillsyningsmannen att han sett en flytlina längre ut på sjön. En lina som båtar kan fastna i om de har otur. Samtidigt visar det sig att han har märkt ut sina sina kräftburar dåligt.

– Jag lovar att fixa det i morgon, säger han.

Vi åker vidare ut på sjön.

– Ute på allmänt vatten är mitt jobb att se efter vem som fiskar, och när. Efter nästa vecka handlar det framföralt om när, säger han.

Det börjar mörkna och vi ser flera båtar nu ute på sjön.

– Ser du vad den där pajsaren håller på med där ute, ropar han till Sten-Gunnar Steenson.

En båt ligger och guppar på böljan. I skymningen är det svårt att se vad de gör, och hur många burar de sänkt ner i Vätterns nu mörka vatten. De försäkrar att det inte än fler än det tillåtna antalet.

– Så sent som igår var det flera båtar som var på väg ut, men som vände när de såg oss. Vi skulle kunna ägna all tid här i ett par månader. Men vi har ju fler områden att bevaka, säger han.

I helgen är sista dagen för allmänhetens kräftfiske.

– Mitt jobb på Vättern pågår året runt. Så länge sjön inte är täckt av is, säger Vätterns fisketillsyningsman Michael Bergström.

Rapport om fisketillsynen på Vättern 2014

Sammanlagt 36 tillsynstillfällen på Vättern.

I Vätterbäckarna gjordes nio tillsynstillfällen.

Beslagen som gjordes bestod av bl a 339 kräftmjärdar, och sju nät. En del redskap var omärkta, och vissa beslag gjordes på bar gärning. Samtliga beslag förverkades av polisen.

34 polisanmälningar angående brott mot fiskelagen i Vättern. En del ärenden har gått vidare till åklagarmyndigheten. I de flesta fallen blev det fällande domar.

Ytterligare anmälningar gjordes också av yrkesfiskarna i Vättern.

Om Du bryter mot fiskereglerna enligt fiskelagens bestämmelser kan din fångst, dina redskap, båt eller andra föremål tas i beslag om du ertappas med olaga fiske. Du kan dömas till böter eller fängelse i högst 2 år och din båt och dina fiskeredskap, kan bli beslagtagna och tas ifrån dig.

Fakta: Vätternvårdsförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om