Många har satsat på båtliv den här sommaren. Samtidigt har antalet sjöräddningsuppdrag ökat.
Hittills i år har Sjöräddningssällskapet Vadstena/Motala haft 123 insatser, vilket kan jämföras med 71 under hela 2019.
– För vår del har det varit en markant ökning. Det har det varit i hela sällskapet men vi är en av de stationer som sticker ut lite, säger Håkan Andersson, stationsansvarig på Sjöräddningssällskapet Vadstena/Motala.
Han fortsätter:
– Det drog igång skapligt tidigt, i maj. Sedan har det bara ökat fram till nu. Under semestertider var det extremt mycket.
Sjöräddningssällskapet har sett både fler båtar och många nybörjare på Vättern under sommaren. Sannolikt har det med coronapandemin att göra, enligt Håkan Andersson. I stället för att åka utomlands har folk semestrat hemma.
– Min uppfattning är att det är en hel del människor som har provat på båtlivet för första gången. Många har nog köpt eller lånat båt, säger han.
Pandemin har gynnat båtbranschen och andrahandssajten Blocket har tidigare vittnat om ett ökat intresse för begagnade båtar. Enligt Håkan Andersson har sjöräddarna uppmärksammat att en del människor köpt båtar som inte har varit i bästa skick.
– Så är det ju när man är nybörjare på sjön. Då vet man inte alltid vad man ska titta på om man köper eller lånar båt.
Majoriteten av utryckningarna, 94 stycken, har varit så kallade förebyggande uppdrag.
– Till stora delar har vi hjälpt folk med maskin- och roderhaverier. Några grundstötningar har vi haft men inte så mycket, säger Håkan Andersson och fortsätter:
– Vi har inte haft speciellt många riktiga sjöräddningsfall där det har varit fara för liv och lem. Så inga jättedrastiska saker.
Här kan nybörjarnas osäkerhet på sjön ha bidragit:
– Vi märker en tendens att man ringer i ett tidigare skede innan det har hunnit bli en allvarlig situation. Det är positivt, då kan man undvika de riktigt drastiska sakerna där det kan gå riktigt illa.
I början av sommaren befarade Sjöräddningssällskapet att man skulle få fler badrelaterade larm som drunkning och vattenskoterolyckor. Så blev det dock inte.
Coronaviruset uppges inte ha haft någon direkt effekt på personalstyrkan.
– Vi har inte märkt någon större sjukfrånvaro under pandemin än tidigare. Däremot skulle vi gärna vara fler så att vi kan vara mer flexibla, säger Håkan Andersson.