På Motala båtklubb i Tegelviken, Motala, pågår förbededelserna för ett vrakdyk. Dyket, 163 år efter hjulångaren Eric Nordevalls förlisning, ska genomföras av fyra rutinerade dykare: Erik Rådström Acnell, Peter Svensson, Stefan Barth och Richard Råhlin. De samlade erfarenheterna inom gruppen är imponerande och består av bland annat yrkesdykning i olika former, grottdykning och sammantaget tusentals tekniska dyk.
– Jag slutade räkna mina dyk när jag kommit över 1000. Och det var tio år sedan, säger grottdykaren Stefan Barth.
När man ska ner på sådana djup som Eric Nordevall ligger på, 45 meter under ytan, är säkerheten otroligt viktig och det underlättar om man dyker med människor som man känner sig trygg med och litar på.
Det är Erik Rådström Acnell som initierat projektet. han tog sitt första dykcertifikat 2005 och har sedan 2007 dykt med rebreathersystem.
De nyare – så kallade rebreathersystemen - är komplexa och släpper inte ut några gaser, till skillnad från det klassiska systemet där varje andetag förbrukas och släpps ut ur systemet. Istället återanvänds allt som går genom ständiga beräkningar och mixningar av gaserna i dykpaketet.
Erik Rådström Acnells officiella engagemang inleddes 2008, då han påbörjade projektet Dykpark Vättern, vars mål att ha en dykpark med Eric Nordevall som Vätterns huvudattraktion. Sedan dess har han jobbat för att öppna upp Nordevall för kontrollerad dykning.
Idag har han tillstånd av länsstyrelsen att dyka på Nordevall till slutet av november för att dokumentera vrakets kondition där hon vilar på Vätterns botten. Dagens mål är att göra en enklare form av statuskontroll av skeppet.
– Vi har också en förankringspunkt som vi ska ner och kolla idag, säger Erik Rådström Acnell och fortsätter:
– Jag förväntar mig att det ser ut som vanligt egentligen. Jag har en förhoppning om att vi ska komma ner och kunna knyta i den där bojen på 6 meter och att allt sitter som det ska.
Eric Nordevall är på grund av sin ålder fornminnesskyddat, det innebär att man inte får göra några som helst ingrepp på skeppet. Av den anledningen finns det också ett intresse att kontrollera om olovliga dyk med påverkan på vraket kan ha ägt rum.
– Dykvärlden är liten och man hör då och då att en någon kört ut betalande dykare till vraket, säger Erik Rådström Acnell.
När dykarna gör sig redo för att kliva i vattnet och påbörja färden 45 meter under vattenytan kan man i någon mån likna dem vid poliser som innan sitt arbetspass hänger på sig sin utrustning i form av tjänstevapen, nyckelknippor, första hjälpen utrustning, batonger och pepparspray.
– Fast det här är mycket coolare, skrattar Peter Svensson.
Säkerheten är såklart enorm och riskerna minimala, om man vet vad man gör. Det finns backup-system på backup-systemet i många av de kritiska punkterna när det gäller dykning.
Dagens dyk gick enligt plan, bara små justeringar genomfördes och Erik Rådström Acnell kan börja planera inför nästa dyk.
– Ankringen från tidigare projekt hade sjunkit så vi hittade bojen 40m från vraket. Den blåste vi upp igen nere på botten och trasslade ut linan på 45m djup, säger han och fortsätter:
– När vi ska göra den riktiga fotograferingen kommer det vara extremt fokuserade dykare med där vi har noggranna genomgångar.