Kreosot kan stoppas även i Östergötland

Länsstyrelsen i Jönköpings län vill stoppa användning av kreosot i samband med bygget av nya kraftledningen Sydvästlänken. Berörda kommuner i Östergötland funderar nu på vad det innebär för dem.

Foto:

Västra Östergötland2013-09-13 14:00

Tranås, Vaggeryd, Nässjö och Aneby har alla protesterat mot att cancerframkallande kreosot används när fundament sätts upp till Sydvästlänken, vilket Svenska kraftnät har överklagat. Förra veckan kom beskedet att även länsstyrelsen i Jönköping säger nej till dessa kreosotslipers och att Svenska kraftnät ska söka andra mer miljövänliga lösningar. Svenska kraftnät tänker överklaga även det beslutet och inte sluta med kreosotanvändandet förrän det möjligtvis blir stopp i högsta rättsinstans.

Som Corren skrev i somras har ingen av de berörda kommunerna i Östergötland protesterat mot kreosotanvändandet.

Lantbrukaren Olof Irander utanför Skänninge, som håller på att få kraftledningen dragen över sina marker, tycker det är beklagligt.

– Varför vågar inte Mjölby sätta ner foten när andra vågar? Beror det på inkompetens eller slöhet?

Miljönämnden för Mjölby och Boxholm tillika miljönämnden i Motala valde istället att samråda med Svenska kraftnät när det gäller kreosotimpregnerade fundament i stolpar som är placerade inom 100 meter från ytvatten eller brunnar.

– Mjölby och Boxholm har haft ett första samråd med Svenska Kraftnät och då identifierat knappt 20 stolpar som Svenska kraftnät ska utreda vidare. Det handlar om inmätning till ytvatten och brunnar, markbeskaffenhet och uppgifter om hur vattnet och brunnarna används, säger miljöchefen Jenny Asp-Andersson.

I Motala ska 95 stolpar ha kreosotimpregnerade slipers i någon form i fundamenten. Där var kreosotfrågan uppe som ett informationsärende i plan- och miljönämnden sent i våras. Då tolkade nämnden situationen så att Svenska kraftnät hade rätt att använda kreosot vid linjedragning av kraftledningen. Alltså samma bedömning som Mjölby.

De småländska kommunerna gjorde en annan tolkning, den som nu även länsstyrelsen i Jönköpings län stödjer, nämligen att kommunerna har rätt att fatta ett beslut mot kreosotanvändning och att kommunernas förbud var motiverat.

– Nu för vi samtal med länsstyrelsen i Östergötland om hur vi ska förhålla oss till det och om vi ska se över hur vi ska fortsätta, säger Per Linnér, miljö- och hälsoskyddschef i Motala.

Karin Sigvardsson, länsstyrelsens miljöskyddschef, bekräftar att en sådan vägledning hölls i tisdags. De har gått igenom de lagtekniska reglerna åter och resonerat kring hur kommunen kan gå till väga. Nu är det upp till Motala kommun att besluta sig för att hålla fast vid sitt tidigare ställningstagande eller fatta ett nytt beslut om kreosotförbud.

Mjölby/Boxholm kommer att diskutera detta på miljönämndens ärendeberedning nästa vecka, enligt Jenny Asp-Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!