Ledningen dras mellan Barkeryd, norr om Nässjö, och Hallsberg.
Men östgötaavsnittet, som berör Ödeshögs, Boxholms, Mjölby och Motala kommuner, blir det enda som inte blir nedgrävt. Svenska kraftnät har genomgående hänvisat till tekniska problem och alltför höga kostnader då det handlar om transport av växelström.
Östgötakommunerna gjorde gemensam sak med LRF, som fört de privata markägarnas talan, när man argumenterade mot luftledningen.
- Det är klart att vi är besvikna. Det här ställer till stora problem för alla och för oss som kommun begränsar ledningen vilka områden på landsbygden som kan byggas ut, säger Motalas kommunalråd Camilla Egberth (S).
Hon tycker att Energiinspektion, som tidigare i vår godkänt Svenska kraftnäts planer, och slutligen regeringen har "fegat" ur.
- Man har inte velat pröva de tekniska alternativen. Sådana finns och här hade man kunnat vara banbrytande.
Egberth noterar även att beslutet kom oväntat i tid.
- Vi fick höra att det skulle dröja till hösten, det hade gett oss ytterligare tid att argumentera.
Enligt tidigare uppgifter går regeringsbeslutet inte att överklaga med mindre än att något formaliafel i beslutsprocessen kan påvisas.
Svenska kraftnät vill komma igång med bygget nästa år. Investeringen ligger på sju miljarder kronor. Länken ingår i kraftöverföringen mellan södra Sverige och Norge och för vidare transporter till elbolagen-
- Sydvästlänken spelar en avgörande roll för att vi långsiktigt och bestående ska kunna jämna ut de prisskillnader som tidvis kan uppstå till följd av de nyligen inrättade elområdena. Dessutom gör den det möjligt att ansluta ny elproduktion och öka försörjningstryggheten i det svenska elsystemet, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt på regeringen hemsida.
Beslutet förenas med en rad tillståndsvillkor till skydd för miljö, landskap och kulturmiljö.
Tidigare i vår beviljade regeringen Svenska kraftnäts ansökan om nätkoncession för Sydvästlänkens södra del.