Lång resa mot bättre uppkoppling

Efterlängtat och omdiskuterat. Äntligen är bredbandet på väg till Västra Harg med omgivande landsbygd. Det grävs både där och vid Rustorp söder om Önnebo.

Västra Harg2013-08-03 06:48

För Leif Andersson och Karl Larsson är det ett vanligt grävjobb, vilket som helst. Just nu är de mitt inne i Västra Hargs bykärna. Då gäller det att vara lite extra försiktig, för det är mycket som ligger nedgrävt.

– Det är inte tomt i backen, men hittills har det gått bra, säger Leif Andersson.

Ett tiotal slangar är förberedda att läggas i backen. En av dem är tjockare. Där ska stomnätet gå. De andra är servisslangar som ansluter in till husen. När slangarna är på plats och installerade återstår att blåsa in fibern och koppla upp mot datorn.

Tuff resa

Bredband till Västra Harg har det varit tal om ända sedan början av 2000-talet då det började bli aktuellt med statliga subventioner. Men pengarna har suttit långt inne.

– Det har varit en tuff resa. Lång och mycket arbetsamt. Hade vi vetat det från början hade många av oss avstått helt och hållet, säger byalagets ordförande Staffan Nordlund.

"Vi" är i det här fallet byalagets bredbandsgrupp som består av åtta personer.

I nuläget är omkring 75 hushåll beredda att ansluta sig, varav de flesta på landsbygden, men det kan ännu bli fler. En del har hoppat av, en del har kommit till under resans gång.

Två etapper

Eftersom projekt till slut blev så pass stort var det tvunget att delas upp i två etapper, varav utbyggnaden av Etapp 1 pågår nu, se karta. Stomnätet för den etappen har 3,6 miljoner, en investering som bekostas av länsstyrelsen och Mjölby kommun.

Etapp 2 finns det ännu inga pengar för. Den etappen ska täcka resten av Västra Harg, söder om Rustorp och Hälla, öster om Ekliden, Spellingeområdet, väster om Boo gård mot Stämma och sydväst från Hälla mot Skrämla.

Även om själva stomnätet inte kostar Västra Hargborna något så återstår anslutningen in till fastigheten. De som bor nära betalar mindre än de som bor längre bort. Det skiljer mellan 15 500 till 56 000 kronor, enligt Staffan Nordlund.

Ännu dyrare blir det för den som hoppar på tåget i efterhand.

Äldre och yngre

I dag har Västra Hargsbor i bästa fall 10 megabite per sekund eller ofta lägre. Sedan kan de få 100 megabite per sekund.

Han kan förstå att de som är lite äldre och bor långt ut på landsbygden tvekar. Många yngre inne i Västra Harg tycker de har det relativt bra med ADSL och har därför inte heller valt att ansluta sig.

Staffan Nordlund själv bor i Skälleryd.

Många har fått känna på hur det är att klara sig utan telefon när Telia plockat bort kopparnätet och mobilnätet inte heller fungerar tillräckligt bra.

Därför de minst lika intresserade av bredbandet för att kunna få en säkert telefonuppkoppling utöver internet och teve.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!