Färre fiskar kan bli räddningen för Hargsjön

Nu fortsätter projektet att förbättra vattnet i Hargsjön. På tisdagen vittjades näten som legat ute i sjön över natten för att kartlägga sjöns fiskebestånd.

Patrik Lindberg från konsultfirman Enviro Planning vittjar näten på hundratals fiskar av olika sort.

Patrik Lindberg från konsultfirman Enviro Planning vittjar näten på hundratals fiskar av olika sort.

Foto: Sune Johansson

Västra harg2021-09-13 07:00

Dennis Jonason och Vilhelm Moran från konsultbyrån Eviro Planning i Göteborg sitter på en bänk vid badplatsen vid Bosgård och för bok över varenda fisk – stor som liten – som kollegan Patrik Lindberg lossat från de åtta näten. På kvällen ska näten läggas ut igen i en annan del av sjön.

– Vi vill skaffa en bild av fiskbeståndet i sjön. Om två år kommer vi att göra ett liknande provfiske för att se om balansen av olika fisk blivit bättre, berättar Dennis.

Längd, vikt och art förs in i boken. Det handlar om flera hundra, kanske uppemot tusen fiskar. De flesta är små. Gärs, mört och små abborrar. En och annan större braxen syns i hinkarna.

Misstanken är att det är för mycket vitfisk i sjön. Den äter upp sjöns djurplankton, som skulle ha betat växtplankton på sjöns botten. Resultatet blir onormal tillväxt av växtplankton och det i sin tur skapar de ofta återkommande algblomningarna i sjön. Flera år i rad har kommunen infört badförbud på den kommunala badplatsen. Även stugägarna i Bosgårdområdet har tidvis inte kunnat bada.

– Algblomningen är en explosion av växtplankton, säger Dennis Jonason.

Man har också konstaterat höga fosforhalter i sjön. Slutsatsen som dragits är att den höga fosforhalten är ett resultat av gamla försyndelser. 

– Orenat avloppsvatten har tidigare släppts rakt ut i sjön. I Västra Harg fanns förr en gemensam tvättstuga vid sjön där tvättvatten släppts ut. Tvättmedel hade mycket fosfor på den tiden, säger Dennis.

Jordbruket kan också ha påverkat. Men slutsatsen av de bottenprover som togs i början av 2020 är att det inte är så mycket ny tillförsel av fosfor utan att det handlar troligen om fosfor som legat i bottensedimentet under lång tid. Vitfisken, främst mört och braxen, rör upp bottenslammet i sin jakt på föda. Även detta leder till att sjön mår dåligt.

Enligt boende i Bosgård har det i år varit mindre besvär med algblomning vid badet. Men i viken intill sommarstugeområdet ligger ett lager gulgrön sörja på ytan.

Gruppen Bevara Hargsjön skickade i början av 2020 in ett medborgarförslag till kommunen där man föreslog just reduktionsfiske av vitfisk i sjön som ett sätt att förbättra läget.

Den finska firman Vårdfiske ska i höst fiska upp vitfisk som kommer att bli till biogas. Rovfiskar som gädda och abborre som fastnar i näten kommer att läggas tillbaka. Liknande projekt pågår i Åtvidaberg.

Karta: Bosgårds badplats i Hargsjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!