Förr var det vanligaste scenariot att för tidigt födda barn skickades från Västervik till Linköping. Nu är det allt oftare tvärtom. Under fjolåret vårdades 20 nyfödda barn från Östergötland på neonatalavdelningen i Västervik – på grund av att de inte fått plats i Linköping eller Norrköping.
– Det här beror på bemanningsbrist, i kombination med att man har sänkt tröskeln för vilka barn man tar om hand på ett aktivt sätt, säger Anders Thåström, verksamhetsansvarig på barnkliniken vid Västerviks sjukhus.
Gränsen för när man kan rädda för tidigt födda har sjunkit i takt med att neonatalvården utvecklats, och ligger nu i graviditetsvecka 22. De allra minsta barnen behöver mycket omvårdnad, vilket har ökat trycket på barnavdelningen i Linköping.
– De har fått mindre plats för de barn som inte är lika sjuka eller lika för tidigt födda, och då måste de vårdas någon annanstans. En del av dem har vårdats här, säger Anders Thåström.
Han tillägger att nyfödda fortfarande skickas från Västervik till Linköping, men då handlar det i första hand om de allra minsta barnen.
Även i Västervik kan trycket vara högt på barnkliniken, och i varje enskilt fall får kliniken ta ställning till om man dels har en fysisk plats för barnet, dels har bemanning så att det räcker. Det senaste åren har varit ganska tufft bemanningsmässigt.
– Våra sjuksköterskor och barnsköterskor är en oerhört lojal grupp som ställer upp för varandra, men det har varit slitsamt även för våra sköterskor. Men de närmaste månaderna får vi ett tillskott av sjuksköterskor, så bemanningsläget kommer att bli mycket bättre.
Anders Thåström räknar med att många östgötabebisar kommer att vårdas i Västervik även detta år. Något han tycker är värt att lyfta fram i de diskussioner som förs om sjukhusets framtid.
– Det här är ett tecken på att vi behövs i regionen för att det ska fungera. Om barnen inte kan skickas hit måste de åka till Jönköping eller någon annanstans.
Det är inte bara bebisar som skickas till Västervik. Även enstaka äldre sjuka barn som inte får plats i Linköping läggs in här. Anton Nyqvist från Vikingstad utanför Linköping, som nyligen diagnosticerats med diabetes, är en av dem.
– Det var värt att åka hit. Folk är jättesnälla, och det är inte så rörigt här, det är lugnare, tycker Anton.
Föräldrarna Anna och Patrik Nyqvist håller med – även om det först kändes lite omständligt att behöva åka till Västervik.
– Både sjuksköterskor och läkare tar sig tid. Vi har blivit väldigt väl bemötta, säger Patrik Nyqvist.