"Vi kan inte bara sätta i proppen"

"Vår advokat är tydlig: Domen från 1938 gäller. Vi kan inte bara stoppa utflödet från Yxern." Det säger Tekniska verkens vd Anders Jonsson.

Komplicerad fråga. Tekniska Verkens vd Anders Jonsson säger att det är svårt att hitta en lösning på Yxerns problem.

Komplicerad fråga. Tekniska Verkens vd Anders Jonsson säger att det är svårt att hitta en lösning på Yxerns problem.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2016-07-29 11:26

Den senaste veckan har det blåst kring energiföretaget Tekniska verken AB. Kalmar läns största sjö Yxern är på väg att torka ut. Bolaget som driver kraftverk nedströms har anklagats för att inte ta tillräckliga miljöhänsyn, utan för att tappa sjön på för stora vattenmängder.

Bolagets vd Anders Jonsson börjar intervjun med att rita en bild i ett block. Överst en tidsaxel med tre punker: Dåtid, nutid och framtid.

* Dåtid är närmare bestämt 1938. Då antogs vattendomen som styr vattenregleringen av sjön Yxern, och vattensystemet nedströms.

– De flesta är eniga om att domen är gammalmodig, och vi på Tekniska verken vill ha en ny dom, säger Anders Jonsson.

Vattenkraftägarna samarbetar i ett regleringsföretag där Tekniska verken är den dominerande aktören.

– Vi måste samarbeta eftersom vi ingår i ett gemensamt system, säger Anders Jonsson.

* Nuläget är den ovanligt torra sommaren 2016. Redan i våras vände sig Tekniska verken till länsstyrelsen i Kalmar och bad att få tappa ur mindre vatten än vad vattendomen tillåter. Länsstyrelsen sade nej. I slutet av juni sade länsstyrelsen nej till en andra begäran.

– Problemet är att Yxern är en så grund sjö. Sjunker vattenståndet så syns det väldigt väl, säger Anders Jonsson.

Han förstår att debatten blivit så het, och säger att han känner sympati för dem som drabbats av det låga vattenståndet i Yxern.

– Jag förstår att många undrar varför man inte bara stoppar utflödet ur Yxern.

Problemet enligt honom är att man inte vet vad som händer i vattendragen nedströms. Miljöeffekterna har inte utretts.

– Vår advokat, som arbetat med vattenregleringsmål i 30 år, säger att domen gäller. Skulle vi bryta mot domen, och skördar förstörs eller brunnar torrläggs, riskerar vi skadestånd.

Därför vill Tekniska verken att länsstyrelsen, med stöd av miljöbalken, fattar beslut om att frångå vattendomen.

– Vår advokat säger att det är möjligt.

Han tror att länsstyrelsen också tvekar kring konsekvenserna, men säger att det vore en viktig signal om länsstyrelsen och regleringsföretaget kunde hitta en gemensam lösning.

* Det för oss in på framtiden, och en ny vattendom. Anders Jonsson säger att den behövs, och att vattenregleringsföretaget påbörjade arbetet för några år sedan. Efter att ha mött motstånd drog man tillbaka ansökan. Han vill inte peka ut vilka som motsatte sig en ny vattendom, men säger att det finns många motstridiga intressen längs med sjösystemet.

Han berättar att de förhållandevis små kraftverken med dagens elpriser är en förlustaffär för Tekniska verken.

Varför lägger ni inte ner dem då?

– De låga energipriserna beror på en kraftig utbyggnad av elproduktionen, med vindkraftverk och byggt av kraftvärmeverk. Om tio – femton år kan läget vara ett annat, om man påbörjar en avveckling av kärnkraften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om