Satsning som gick hem

Det var i november förra året som en enig socialnämnd tog beslutet att dela ut gratis broddar till alla kommunens invånare över 65 år. Detta som ett led i strävan att minska antalet fallolyckor bland äldre.

Utdelning. Västerviks kommunhus (bilden) är ett av de ställen där gratis halkskydd delas ut.

Utdelning. Västerviks kommunhus (bilden) är ett av de ställen där gratis halkskydd delas ut.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2016-02-17 09:55

Det verkade behövas. Ser man till statistiken över fallolyckor i Västervik och östgötakommunerna, toppar Västervik statistiken rejält.

Vad det beror på går dock inte att utläsa ur statistiken. Därför jobbar socialnämnden på flera plan med att minska fallolyckorna. Socialchef Jörgen Olsson berättar att man förutom dela ut gratis broddar också utför förenklad bostadsanpassning i samarbete med räddningstjänsten. Dessutom har nämnden i samarbete med det kommunala bostadsbolaget infört en ”fixartjänst” som verkar i hela kommunen.

Totalt finns ungefär 10 000 personer över 65 år i Västerviks kommun och socialnämnden har i sin budget avsatt en miljon kronor för att kunna köpa in broddar åt alla. När den första leveransen kom i början av januari och broddarna började delas ut på kommunhus, fritidsgårdar och äldreboenden, tog de slut på bara några timmar. Några dagar senare kom nya och i mitten av februari hade ungefär 5 000 par delats ut.

Hittills har ungefär hälften av den budgeterade summan använts till att köpa in 8 000 par, och fler kan alltså beställas om det skulle behövas.

Vad som händer med eventuellt överblivna broddar, eller om projektet fortsätter nästa säsong, är än så länge oklart.

– Jag antar att det görs en utvärdering. Ska det bli en fortsättning behövs ett nytt politiskt beslut, säger Lotta Johansson, projektledare på kommunen.

Hon berättar att andra kommuner har hört av sig efter att ha hört talas om projektet, då de fått inspiration till att göra något liknande.

Även invånarna har uttryckt sitt gillande.

– Vi har fått till oss att många är tacksamma för att vi gör detta, och att de tycker att det är en fin gest mot befolkningen, säger Lotta Johansson.

Om antalet halkrelaterade olyckor blivit färre sedan halkskydden började delas ut, är för tidigt att svara på. Dels gör inte statistiken skillnad på fallskador som skett inomhus och utomhus. Dels släpar den efter med i vissa fall upp till tre månader.

Majid Jelili är nytillträdd avdelningschef på akutmottagningen vid Västerviks sjukhus och trots att han har svårt att se några mätbara effekter är han positiv till projektet.

– Upplevelsen bland personalen är åtminstone att det har varit något färre halkolyckor än tidigare år. Och om man genom att dela ut broddar kan förebygga halkolyckor är det en bra åtgärd.

Lotta Johansson tror dessutom att broddanvändandet kan ha större effekter än de rent mätbara.

– Visst kostar benbrott mycket pengar och lidande, men vi kan spara mycket lidande hos äldre om de även slipper blåmärken och utgjutelser som kan göra ont under många veckor.

Fallskador Per 100 000 invånare över 65 år i regionens kommuner, 2013:

Västervik: 2 717 (index 107,2)

Norrköping: 2 509 (index 99,0)

Linköping: 2 434 (index 96,0)

Motala: 2 365 (index 93,3)

Valdemarsvik: 2 351 (index 92,8)

Finspång: 2 251 (index 88,8)

Boxholm: 2 206 (index 87,0)

Vadstena: 2 180 (index 86,0)

Åtvidaberg: 2 159 (index 85,2)

Mjölby: 2 061 (index 81,3)

Kinda: 1 993 (index 78,6)

Ydre: 1 959 (index 77,3)

Söderköping: 1 799 (index 71,0)

Ödeshög: 1 532 (index 60,4)

Källa: Kommun- och landstingdatabasen Kolada

Index 100 avser ett genomsnitt för riket. En kommun med index över 100 har alltså större andel fallskador än genomsnittet för riket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!